The relationship between social media addiction and digital game addiction among grade 5 and 6 students and the effects of some demographics
5. ve 6. sınıf öğrencileri arasındaki sosyal medya bağımlılığı ile dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişki değerlendirilmesi ve bazı demografik etkileri
- Tez No: 848774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Dijital Oyun Bağımlılığı, Ortaokul Öğrencileri, Cinsiyet Farkı, Social Media Addiction, Digital Game Addiction, Middle School Students, Gender Difference
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son on yılda, sosyal medya ve video oyunları gibi modern online teknolojilerin kullanımı giderek daha fazla araştırılan bir alan haline gelmiştir. Bu teknolojilerin eğlence, iş kolaylaştırma, bilişsel beceri geliştirme, sosyal sermaye ve sosyal etkileşimle pozitif ilişkilendirilmesine rağmen, özellikle kullanıcıların bu teknolojilere 'bağımlılıklar' geliştirme potansiyeli konusunda endişeler ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, 5. ve 6. sınıf öğrencileri arasındaki sosyal medya bağımlılığı ile dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır. Bu hedefe ulaşmak için, 2022-2023 akademik yılında 139 öğrenciye sosyal medya bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığı üzerine anketler uygulanmıştır. Araştırma verileri, ortalama karşılaştırma, korelasyon analizi, T-testleri yoluyla analiz edilmiştir. Sonuçlar, sosyal medya bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığı düzeylerinin nispeten düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrenciler arasında sosyal medya bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığı düzeylerinde anlamlı bir cinsiyet farkı gözlenmemiştir. Dahası, araştırma bulguları, öğrenciler arasında sosyal medya bağımlılığı ile dijital oyun bağımlılığı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bulgular, her iki alan da uzatılmış ekran süresi ile bağımlılık arasında net bir pozitif korelasyon olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The utilization of modern online technologies, such as social media and video games, has been an increasingly researched area in the past decade. Despite the positive associations of these technologies with entertainment, business facilitation, cognitive skill development, social capital, and social interaction, concerns have emerged regarding excessive usage, particularly the potential for users to develop 'addictions' to these technologies. This study aimed to explore the correlation between social media addiction and digital game addiction among grade 5 and 6 students. To achieve this objective, surveys on social media addiction and digital game addiction were administered to 139 students during the academic year 2022-2023. The research data underwent analysis through mean comparison, correlation analysis, and T-tests. The results revealed that the levels of social media addiction and digital game addiction are relatively low. Additionally, there was no significant gender difference observed in the levels of social media addiction and digital game addiction among students. Moreover, the research findings indicated a positive and significant relationship between social media addiction and digital game addiction among the students. Furthermore, the findings indicate a clear positive correlation between extended screen time and addiction in both domains.