'Doing transgender': Sex worker trans women's navigation of femininities and masculinities in response to cis-gender oppression
'Trans-toplumsal cinsiyetin icrası': Cis-toplumsal cinsiyete dayalı baskıya yanıt olarak seks işçisi trans kadınların kadınlıklar ve erkeklikler arasındaki seferi
- Tez No: 848776
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Seks işçisi trans kadınlar, Toplumsal cinsiyetin (yeniden) icrası, Trans-toplumsal cinsiyetin icrası”, Cis-toplumsal cinsiyete dayalı baskı, Toplumsal cinsiyet normatifliği, Sex worker trans women, (Re)doing gender, Doing transgender”, Cisgender oppression, Gender normativity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu tez, Türkiye'deki seks işçisi trans kadınların cis-toplumsal cinsiyete dayalı baskıya yanıt olarak toplumsal cinsiyeti nasıl icra ettiğini açıklama amacı taşımaktadır. Seks işçisi trans kadınların toplumsal cinsiyeti icra örüntülerini analiz edebilmek için“toplumsal cinsiyet icrası”ve“trans-toplumsal cinsiyetin icrası”kuramlarından faydalanılmıştır. Bu tez, feminist duruş noktası kuramından istifade ederek,“boyun eğdirilmiş”lerin“hükümsüz kılınan”anlam dünyalarına erişebilmek için 18 seks işçisi trans kadınla yapılan yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar üzerinden nitel araştırma tekniklerini kullanmaktadır. Bulgular, seks işçisi trans kadınların, toplumsal cinsiyet ikiliğini pekiştirecek şekilde, normatif toplumsal cinsiyet anlayışına sahip olduklarını göstermektedir. Baskılayıcı toplumsal cinsiyet düzenlerinde seks işçisi trans kadınlar ya kendi toplumsal cinsiyet kimliklerini gizleyerek ya da“karşı cinsiyet kategorisine”uyumlanarak uygun kadınlıkları ya da erkeklikleri icra etmeye meyletmektedir. Seks işçiliği, belirgin toplumsal cinsiyet hesap verebilirlik yapıları altında toplumsal cinsiyetin yeniden icrası ile sonuçlanan cis-toplumsal cinsiyete dayalı baskının artmasında kritik bir role sahiptir. Bu durum, seks işçiliği sektöründeki cis-toplumsal cinsiyete dayalı baskıya yanıt vermek amacıyla, toplumsal cinsiyetin farklı bir şekilde icrası ya da“taktik”erkekliklerin icrası yoluyla iki toplumsal cinsiyet arasındaki sefere tekabül eden“'seks işçisi' trans-toplumsal cinsiyetin icrası”olarak adlandırılabilir. Seks işçisi trans kadınlar farklı toplumsal gerçekliklerle ilgili normatif bir bilince sahiptir ve bu sebeple“trans-toplumsal cinsiyeti icra”etmektedir. Ancak, ikili toplumsal cinsiyete dayalı normatif bir bilince sahip olmalarından dolayı dayanışma potansiyelleri sınırlıdır. Seks işçisi trans kadınlar, trans/seks işçisi-fobik damgayı yeniden üretmekte ve bu sebeple akranlarına yönelik uzaklığı uygulamaya sokmaktadır. Sonuçta, pratik toplumsal cinsiyet çıkarları için kişisel güçlenmeye erişirken, stratejik toplumsal cinsiyet çıkarlarına ulaşabilecekleri kolektif güçlenmeden uzaklaşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This thesis has the purpose of explaining how sex worker trans women in Türkiye accomplish gender in their everyday social interactions as a response to cis-gender oppression. I make use of the“doing gender”and“doing transgender”theories to analyse the patterns of gender accomplishments of sex worker trans women. Benefiting from the feminist standpoint theory, this thesis employs qualitative methods through which in-depth semi-structured interviews with 18 sex worker trans women are carried out, in order to reach out to the“ruled out”meanings of the“furthest subjugated”. It is observed that sex worker trans women have gender normative understandings of genders, perpetuating gender binary. Sex worker trans women in harsher gender orders tend to do appropriate femininities or masculinities either through masking their gender identities or blending in the“opposite sex category”. Sex work plays a critical role in enhancing cis-gender oppression, which results in redoings of gender under distinct gender accountability structures. I call this“doing 'sex worker' transgender”, which refers to navigation of both genders simultaneously through doing gender differently and doing tactical masculinities to respond cis-gender oppression in sex work. Sex worker trans women have normative consciousness about their distinct social realities, and“do transgender”. However their potentials for solidarity is limited due to their gender normative consciousness, which is based on gender binary. They reproduce trans/sex worker-phobic stigma and employ distance against their peers. In the end, they access personal empowerment through practical gender interests, rather than collective empowerment for strategic gender insterests.