Doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik özgürlüklerin G-20 ülkelerinin ekonomileri üzerindeki etkileri
The effects of foreign direct investments and economic freedoms on the economies of G-20 countries
  1. Tez No: 848829
  2. Yazar: MEHMET FATİH YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NAKIPOĞLU ÖZSOY, ÖĞR. GÖR. BURAK BÜYÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırımlar, Ekonomik özgürlük, Ekonomi G-20 ülkeleri, Foreign direct investments, Economic freedom, Economy G-20 countries
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, G-20 ülkelerinde (Arjantin hariç) doğrudan yabancı yatırımların (DYY) ve ekonomik özgürlüklerin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışma, tanımlayıcı istatistikler, değişkenler arası korelasyonlar, Varyans Enflasyon Faktörü (VIF) analizi, Genişletilmiş Ortalama Grup (AMG) tahmin edicisi ve yatay kesit bağımlılığı testi gibi yöntemleri kapsamaktadır. Çalışmamız, doğrudan özgürlük üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuç, tanımlayıcı istatistikler ve değişkenler arası korelasyon analizleri ile desteklenmiştir. Özellikle, ticaret hacmi ve enflasyonun bazı G-20 ülkelerinde ekonomik büyüme üzerinde anlamlı etkileri tespit edilmiştir, bu da ticaretin ve fiyat istikrarının ekonomik performans üzerinde önemli roller oynadığını göstermektedir. Yapılan çoklu regresyon analizinde, VIF değerleri çoklu doğrusallığın olmadığını göstermiş, bu da modelin doğruluğunu etkilemeyecek düzeyde olduğunu işaret etmiştir. AMG tahmin edicisi sonuçları, ticaret hacmi ve enflasyonun bazı G-20 ülkelerinin ekonomik büyümesi üzerinde anlamlı etkileri olduğunu göstermiş, ancak doğrudan yabancı yatırımların ve ekonomik özgürlüklerin anlamlı bir etkisi genellikle gözlemlenmemiştir. Yatay kesit bağımlılığı testi, G-20 ülkeleri arasında ekonomik olaylar ve şartlar açısından yüksek düzeyde bağımlılığın bulunduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, G-20 ülkelerinin ekonomik büyümesi üzerinde doğrudan yabancı yatırımların ve ekonomik özgürlüklerin sınırlı etkisi olduğunu, ticaret hacmi ve enflasyonun ise belirli durumlarda daha belirgin etkileri olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, ekonomik politikaların ve stratejilerin geliştirilmesinde faydalı olabilir ve ülkelerin ekonomik büyüme üzerinde etkili olan diğer faktörleri de dikkate almalarını gerektirmektedir. Bu analizler, modelin genel uyumunun istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstererek kullanılan modelin genel olarak uygun olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research comprehensively examined the impact of foreign direct investments (FDI) and economic freedoms on economic growth in G-20 countries (except Argentina). In this context, various econometric analyzes were carried out on a large data set using SPSS statistical analysis software. These analyzes cover a variety of methods such as descriptive statistics, inter-variable correlations, Variance Inflation Factor (VIF) analysis, Extended Mean Group (AMG) estimator, and cross-sectional dependence testing. Our study revealed that foreign direct investments and economic freedoms do not have a significant impact on the economic growth of G-20 countries. This result was supported by descriptive statistics and intervariable correlation analyses. In particular, significant effects of trade volume and inflation on economic growth have been identified in some G-20 countries, indicating that trade and price stability play important roles on economic performance. In the multiple regression analysis, VIF values showed that there was no multicollinearity, indicating that it was at a level that would not affect the accuracy of the model. AMG estimator results showed that trade volume and inflation had significant effects on the economic growth of some G-20 countries, but a significant effect of foreign direct investments and economic freedoms was generally not observed. The cross-sectional dependency test revealed that there is a high level of dependency among G-20 countries in terms of economic events and conditions. The results of the research show that foreign direct investments and economic freedoms have a limited impact on the economic growth of G-20 countries, while trade volume and inflation have more pronounced effects in certain cases. These findings may be useful in developing economic policies and strategies and require countries to consider other factors that influence economic growth. These analyzes show that the overall fit of the model is statistically significant, indicating that the model used is generally appropriate.