Suriye'deki güvenli bölgelerde sosyal ve kültürel değişim
Social and cultural change in safe zones in Syria
- Tez No: 848867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güvenli Bölge, Suriye, Sosyal ve Kültürel Değişim, Safe Zone, Syria, Social and Cultural Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturduğu güvenli bölge meselesi, özellikle Suriyeli mültecilerin karmaşık durumu içinde uluslararası aktörlerin bu güvenli bölgeye ilişkin vizyonunun netliği konusunda belirsizlik olmasına rağmen, Suriye meselesinde en öne çıkan konulardan biri haline gelmiştir. Ancak, Suriye'nin çeşitli bölgelerinden güvenlik ve dini yaşam koşullarından kaçarak bu güvenli bölgeye sığın mas , bu bölgenin Suriyeliler için güvenli bir sığınak olarak önemini teyit etmektedir. Bu araştırmanın varsayımı ülkedeki farklı sosyal ve kültürel geçmişlere sahip insanların inşa edilen güvenli bölgelere sığınması sonucu sosyal ve kültürel sorunların ortaya çıkması ve muhtemel değişim sürecinin sancılı olmasıdır. Bu varsayım temelinde çalışmada sığınmacı sonucu oluşan yeni nüfus bileşenine odaklanılacak ve bunun sonucunda ortaya çıkan zorluklar ele alınarak çözüm önerileri sunulacaktır. Bu amaçla, Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölgenin oluşumuna yol açan siyasi, güvenlik, sosyal ve ekonomik gerçeklikleri ve olaylar tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The issue of the safe zone created by Turkey in northern Syria has become one of the most prominent issues in the Syrian issue, although there is uncertainty about the clarity of the vision of international actors regarding this safe zone, especially in the complex situation of Syrian refugees. However, many displaced persons who fled from various parts of Syria and sought refuge in this safe zone by escaping the security and religious living conditions confirms the importance of this region as a haven for Syrians. The assumption of this research is that because of people from different social and cultural backgrounds in the country taking shelter in the built safe zones, social and cultural problems arise, and the possible change process is painful. Based on this assumption, the study will focus on the new population component resulting from the asylum, and solutions will be presented by addressing the resulting difficulties. To this end, the political, security, social and economic realities and events that led to the formation of the safe zone in northern Syria will be discussed.