Tunceli yöresinde yaygın olarak yetiştirilen tarımsal ürünlerin sulama planlarının bilgisayar programı ile belirlenmesi
Determınatıon of ırrıgatıon tımes of some agrıcultural products grown ın tunceli regıon wıth a computer program
  1. Tez No: 848888
  2. Yazar: SERCAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, cropwat, sulama zamanının belirlenmesi, sulama planlama, Tunceli, Irrigation, cropwat, determination of irrigation time, irrigation planning, Tunceli
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmada Tunceli yöresinde yaygın olarak yetiştirilen biber (sivri), ceviz, domates, elma, fasulye (kuru), hıyar, kayısı, kiraz, mısır ve şekerpancarı bitkilerinin sulama zamanları, sulama sayıları, bitki su tüketimleri, brüt ve net sulama suyu miktarları ile serin-yağışlı ve sıcak-kurak yıllarda bir sezondaki net sulama suyu miktarları Cropwat 8.0 bilgisayar programı ile belirlenmiştir. Yöntem: Araştırma kapsamında Tunceli yöresinde yaygın olarak yetiştirilen biber (sivri), domates, elma, fasulye (kuru), hıyar, kiraz, kayısı, mısır, şeker pancarı, bitkileri için gerekli olan iklim, bitki ve toprak verileri Cropwat 8.0 bilgisayar programına işlenerek bu bitkilere ait sulama zamanları, sulama sayıları, bitki su tüketimleri, brüt ve net sulama suyu miktarları ile serin-yağışlı ve sıcak-kurak yıllarda bir sezondaki net sulama suyu miktarları elde edilmiştir. Bulgular: Cropwat 8.0 ile elde edilen sonuçlara göre Tunceli yöresinde yetiştiriciliği yapılan biber (sivri) için 14 sulama, ceviz için 5 sulama, domates için 11 sulama, elma için 7 sulama, fasulye (kuru) için 10 sulama, hıyar için 16 sulama, kayısı için 7 sulama, kiraz için 7 sulama, mısır için 7 sulama ve şekerpancarı için 10 sulama olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre en az su tüketen bitki 591,1 mm ile hıyar ve en çok su tüketen bitki 1.027,4 mm ile ceviz bitkisi olmuştur. Sonuçlar: Dünya genelinde yaşanan küresel iklim değişikliği nedeni ile su kaynaklarında meydana gelen azalma mevcut su kaynaklarının bilinçli ve etkin bir şekilde kullanılmasını gerektirmektedir. Bulunan sonuçların bölgedeki üreticilere ve teknik elemanlara kolaylık sağlayacağı ve mevcut su kaynaklarının daha bilinçli ve daha etkin kullanımı için kaynak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, irrigation times, irrigation numbers, plant water consumption, gross and net irrigation water amounts and cool-rainy conditions of green pepper, walnut, tomato, apple, bean (dry), cucumber, apricot, cherry, corn and sugar beet plants commonly grown in the Tunceli region were examined. and net irrigation water amounts in a season in hot-dry years were determined with the Cropwat 8.0 computer program. Method: Within the scope of the research, the climate, plant and soil data required for green pepper, tomato, apple, bean (dry), cucumber, cherry, apricot, corn and sugar beet, which are widely grown in the Tunceli region, were processed into the Cropwat 8.0 computer program and the data of these plants were processed. Irrigation times, irrigation numbers, plant water consumption, gross and net irrigation water amounts, and net irrigation water amounts in a season in cool-rainy and hot-dry years were obtained. Findings: According to the results obtained with Cropwat 8.0, 14 irrigations for green pepper grown in the Tunceli region, 5 irrigations for walnuts, 11 irrigations for tomatoes, 7 irrigations for apples, 10 irrigations for beans (dry), 16 irrigations for cucumbers, 7 irrigations for apricots. Irrigation was obtained as 7 irrigations for cherries, 7 irrigations for corn and 10 irrigations for sugar beet. According to these results, the plant that consumed the least amount of water was cucumber with 591.1 mm and the plant that consumed the most water was walnut plant with 1,027.4 mm. Conclusions: The decrease in water resources due to global climate change throughout the world requires the conscious and effective use of existing water resources. It is thought that the results found will facilitate the producers and technical staff in the region and will be a resource for more conscious and effective use of existing water resources.