Can locus of control and metacognitive beliefs predict ocd symptomology; an analysis within the metacognitive model
Kontrol odağı ve üstbilişsel inançlar OKB semptomlarını yordar mı; metabilişsel model çerçevesinde bir analiz
- Tez No: 848927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN MERAL ÖĞÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompolsif Bozukluk, Üstbilişsel İnançlar, Kontrol Odağı, İç Kontrol, Dış Kontrol, Obsessive Compulsive Disorder, Metacognitive Beliefs, Locus of Control, External Control, Internal Control
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada üstbilişsel inançların ve kontrol odağının obsesif kompulsif belirtiler üzerindeki yordayıcı rolünün araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 18-76 yaş arası 335 kişi katıldı. Çalışmada Demografik Form, Padua Envanteri, Üstbiliş Ölçeği-30, Kontrol Odağı Ölçeği kullanılmış ve Google Formlar aracılığıyla uygulanmıştır. Her OKB semptomu için üstbilişsel inançlar ve kontrol odağının bağımsız değişkenler olduğu beş farklı Aşamalı Hiyerarşik Regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar, kontrol edilemezlik ve tehlike ile düşünceleri kontrol etme ihtiyacı inançlarının OKB'nin tüm semptomlarını yordadığını, olumlu inançların ise ruminasyon, yıkama ve dürtüleri yordadığını ortaya çıkardı. Bu faktörlerin değişkenliği kontrol altına alındıktan sonra, dış kontrol OKB'nin ruminasyon, yıkama kontrol etme ve dürtüler semptomlarını yordarken, iç kontrol yalnızca ruminasyon belirtisini yordamıştır. Bu bulgular OKB'nin karmaşık yapısını üstbiliş ve kontrol odağı bağlamında anlamamıza katkıda bulunmaktadır. Sonuçlar obsesif-kompulsif semptomlarla ilgili üstbilişsel inançların öneminin altını çiziyor; dış kontrol, ağırlıklı olarak ruminasyonu etkileyen iç kontrole kıyasla OKB semptomları üzerinde daha geniş bir öngörücü rol oynuyor. Bu çalışma, obsesif-kompulsif semptomların altında yatan spesifik dinamikler hakkında değerli bilgiler sağlar ve her semptom alt tipiyle ilişkili farklı üstbilişsel kalıplara ve kontrol odağına yönelik müdahalelerin uyarlanması konusunda çıkarımlar sağlar, Bu karmaşık ilişkiyi etkileyebilecek ek faktörleri araştırmak ve bu bulguları farklı popülasyonlarda tekrarlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the predictive roles of metacognitive beliefs and locus of control on obsessive-compulsive symptoms. 335 people between the ages of 18 and 76 participated. Demographic Form, Padua Inventory, Metacognitive Questionnaire-30, and Locus of Control Scale were used and conducted via Google Forms. Five different Stepwise Hierarchical Regression analyses were performed with metacognitive beliefs and locus of control as independent variables for each OCD symptom subtypes the dependent variable. The results revealed that while uncontrollability and danger, and need to control thoughts beliefs predicted all symptoms of OCD, positive beliefs predicted rumination, washing and urges. After the variability of these factors is controlled, external control predicted rumination, washing, checking and urges symptoms of OCD, and internal control only predicted rumination symptom. These findings contribute to our understanding of the complex structure of OCD in the context of metacognition and locus of control. This underscores the significance of metacognitive beliefs related to obsessive-compulsive symptoms, with external control playing a broader predictive role across various symptoms compared to internal control, which predominantly influences rumination. This study provides valuable information about the specific dynamics underlying obsessive-compulsive symptoms. It provides implications for tailoring interventions to address the distinct metacognitive patterns and locus of control associated with each symptom subtypes. Further research is warranted to explore additional factors that may influence this complex relationship and to replicate these findings in diverse populations.