Questioning Western interventions on the subject of women rights: Afghanistan and Iraq
Kadın hakları konusunda Batı müdahalelerini sorgulamak: Afganistan ve Irak
  1. Tez No: 848948
  2. Yazar: MELİS ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET GÜLDEN AYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitsizliği, Batılı Müdahaleler, Meşrulaştırma, Kadın Hakları, Orta Doğu, Gender Equality, Western Intervention, Justification, Women's Rights, Middle East
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Toplum farklı cinsiyetlerin, ırkların, kültürlerin ve her türden insanın bir karışımıdır, bu nedenle kadının sosyal hayata, iş hayatına ve siyasi hayata dahil olması günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak kadın ve erkeğin her konuda eşit katılımı konusunda her devlet aynı tutuma sahip değildir. Batı'nın Afganistan'da Taliban'ı, Irak'ta Saddam Hüseyin'i ortadan kaldırmak için yaptığı müdahalelere bakarsak, en belirgin söylemin kadın haklarıyla ilgili olduğunu görebiliriz. Batılı güçler, Afganistan ve Irak'a kadın haklarını ve kurtuluşunu getirme sözü vermişler ve bunu müdahalelerinde bir gerekçe olarak kullanmışlardır. Afganistan ve Irak'ta barışçıl devlet inşası sürecindeki amaçlarına göre, kadınlar toplumun ayrılmaz bir parçası oldukları için söz ve temsil hakkına sahip olacaklardır. Afganistan ve Irak, Batı'nın kadın hakları konusundaki müdahalelerinin sonuçlarını sorgulamak için iki karşılaştırılabilir örnektir, zira bu iki ülke arasında bazı benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da vardır. Bu tez çalışmasında, askeri müdahaleler literatürünü ve toplumsal cinsiyet çalışmalarını birleştirme çabasıyla Batı müdahalelerinin sonuçlarını incelemeyi hedeflemektedir. Bu tez çalışmasında Afganistan ve Irak örnek olarak incelenecek, iki ülke karşılaştırılacak ve müdahaleler sonrasında kadın haklarının durumu araştırılacaktır. Kadınların ekonomik ve eğitim alanlarına dahil olmalarının yanı sıra sosyal alandaki rollerine de ışık tutmak amaçlanmaktadır. Çalışma, ekonomik ve eğitim alanlarına vurgu yapmaktadır çünkü bunların kadınların gelişimi için kilit unsurlar olduğunu öne sürmektedir. Bu faktörleri analiz eden bu çalışma müdahalelerin kadın hakları üzerindeki sonuçlarına ilişkin bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Society is a mixture of different genders, races, cultures, and all kinds of people, therefore, women's inclusion in social life, business life, and political life is an inseparable part of today's world. However, not every state is the same on the subject of equal participation of women and men in each matter. If we look at the Western interventions for removing the Taliban in Afghanistan and Saddam Hussein in Iraq, we can see that the most prominent rhetoric is about women's rights. Western powers promised to bring women's rights and liberation to Afghanistan and Iraq, therefore, they used this as a justification for their interventions. According to their declared aims in the peaceful state-building process of Afghanistan and Iraq, women would have voice and representation, because they are an integral part of the society. In this thesis, Afghanistan and Iraq are taken as two examples for questioning the results of Western interventions on the subject of women's rights since there are some similarities as well as differences between these two countries. The thesis aimed at scrutinizing the consequences of the Western interventions in an effort to merge the literature of military interventions and gender studies. It will examine Afghanistan and Iraq as examples, comparing the two countries and investigating the status of women's rights following the interventions. It aims to shed light on women's inclusion in economic and educational domains, as well as their roles in social sphere. The study emphasizes the economic and educational spheres, because it argues that these are key elements for women's development. By analysing these factors, the study seeks to gain insights into the outcomes of the interventions on women's rights.