Decentring homogeneity: Transmitting cultural heterogeneity to generations in Andrea Levy's Small Island and Sadie Smith's White Teeth
Homojenliğin merkezsizleştirilmesi: Andrea Levy'nin Küçük Ada'sı ve Zadie Smith'in İnci Gibi Dişler'inde kültürel heterojenliğin nesillere aktarılması
  1. Tez No: 848973
  2. Yazar: ATAKAN SUMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çokkültürlülük, melezlik, heterojen, homojen, kültürel aktarım, aidiyet duygusu, multiculturalism, hybridity, heterogeneous, homogeneous, cultural transfer, sense of belonging
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez, iki İngiliz Karayipli kadın yazarın romanlarındaki birinci nesil ve ikinci nesil savaş sonrası kimliklerdeki kültürel aktarım kavramını inceleyecektir: Zadie Smith'in İnci Gibi Dişler (2000) ve Andrea Levy'nin Küçük Ada (2004). Bu tezde, çok kültürlü ilişkiler yoluyla heterojen kültürlerin ortaya çıkmasının, homojen kültürlere ve kimliklere meydan okuduğunu savunacağım. Daha spesifik olarak, bu tez, birinci nesil göçmenler içindeki yekpare kültürlerin yapısökümünü ve ikinci nesil göçmenlerin karmaşık ilişkileri ile kültürlerde ve etnik kökenlerdeki hiyerarşinin yenilgisini incelemektedir. Bu tez, melezliğin yalnızca homojen kültürlere ve kimliklere meydan okumakla kalmayıp aynı zamanda Londra'da çok kültürlü bir geleceğin yeşermesini sağlayan güçlü bir biçim olduğu sonucuna varacaktır. Bu bakımdan Smith'in İnci Gibi Dişler ve Levy'nin Küçük Ada adlı eseri, ırksal gerilimlerin çözümü ve gelecekte çok kültürlü bir Londra'nın aynası olarak karma ırklı bir bebek ile son buluyor. Küçük Ada, Queenie'nin karma ırklı bebeği Michael'ın doğumuyla melezliği tasvir ederken, İnci Gibi Dişler, ırksal ve kültürel köklerin öneminin sonsuza kadar reddedilmesi olarak Irie'nin bebeğinin belirsiz genetiğiyle melezliği daha da genişletiyor. Geçmişin kalıplaşmış kültürel ve ırksal formatları ikinci nesil için bir efsaneden öte olmasa da, birinci nesil kültürel ve ırksal stereotiplerden kaynaklanan ırksal ve kültürel önyargıları ikinci nesle empoze etmektedir. Ancak farklı kültürel ve etnik kökenlerin bir bedende doğması, çok kültürlü Londra'nın geleceği açısından ırksal ideolojiyi yenilgiye uğratıyor. Böylece bu tez, birinci nesil göçmenlerin geçmişin ırksal ideolojisi tarafından hapsedildiği, ikinci neslin ise birinci nesil tarafından empoze edilen ırksal ideolojiye dayalı stereotiplerin evrenselleşmesini üçüncü neslin doğuşuyla bozduğu sonucuna varacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis will explore the concept of cultural transfer in the first-generation and the second-generation of post-war identities in the novels of two British Caribbean women writers: Zadie Smith's White Teeth (2000) and Andrea Levy's Small Island (2004). In this thesis, I will argue that the emergence of heterogeneous cultures through multicultural relations challenges homogeneous cultures and identities. More specifically, this thesis examines the deconstruction of monolithic cultures within the arrival of first-generation immigrants and the defeat of hierarchy in cultures and ethnicities through the complex relations of the second generation. This thesis will demonstrate that hybridity is a powerful form that not only challenges homogeneous cultures and identities but also blossoms a multicultural future in London. In this respect, Smith's White Teeth and Levy's Small Island conclude with a mixed-race baby as a resolution of racial and cultural tensions and the mirror of a multicultural London in the future. While Small Island portrays hybridity with the birth of Queenie's mixed-race baby, Michael, White Teeth extends it further through the indeterminate genetics of Irie's baby as a rejection of the significance of racial and cultural roots forever. Even though stereotypical cultural and racial formats of the past are no more than a myth for the second generation, the first generation imposes the racial and cultural prejudices arising from cultural and racial stereotypes on the second generation. However, the birth of different cultural and ethnic origins in one body defeats racial ideology for a multicultural future in London. Thus, this thesis will conclude that first-generation immigrants are imprisoned by the racial ideology of the past, while the second-generation disrupts the universalization of stereotypes based on racial ideology imposed by the first generation, with the birth of the third generation.