İzmir Körfezi ve civarında tespit edilen Elasmobranchii (keskisolungaçlılar) türleri üzerine bir araştırma
An Investigation on Elasmobrachii species determined from İzmir bay and its vicinity
- Tez No: 84899
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ MATER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Elasmobranchii, biyoloji, morfoloji ve zoocoğrafik dağılım, Elasmobranch, biology, morphology and zoogeogrophical distribution
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİ VE CİVARINDA TESPİT EDİLEN ELASMOBRANCHII (KESKİSOLUNGAÇLILAR) TÜRLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA FİLİZ, Halit Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler ABD. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş MATER Aralık 2000, 103 sayfa Temmuz-99/Mart-2000 periyodu arasında yürütülen bu çalışma, İzmir Körfezi ve civarından elde edilen bazı kıkırdaklı balık türlerinin biyoloji, morfoloji ve zoocoğrafik dağılımları üzerine yapılan bir ön araştırmadır. Çok sayıda örneklenen türlerin (S. canicula, S. acanthias, M. mustelus, R. clavata, T. marmorata, D. pastinaca, R miraletus) erkek- dişi oranlarına, boy dağılımlarına, boy-ağırlık ilişkilerine ve morfometrik özelliklerine bakılmıştır. Türlerin biyolojilerine ise daha önceden yapılan çalışmalardan derleme yapılarak değinilmiştir. Çalışma sonunda beşi köpekbalığı türü; Heptranchias perlo (Bonnaterre, 1788), Scyliorhinus canicula (Linnaeus, 1758), S. stellaris (L., 1758), Mustelus mustelus (L., 1758), Squalus acanthias (L., 1758) ve sekizi de vatoz türü; Torpedo marmorata (Risso, 1810), Raja miraletus (L., 1758), R clavata (L., 1758), R oxyrinchus (L., 1758), R radula (Delaroche, 1809), Dasyatis pastinaca (L., 1758), Gymnwa altavela (L., 1758), Myliobatis aguila (L., 1758) olmak üzere toplam on üç tür örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AN INVESTIGATION ON ELASMOBRACH SPECIES DETERMINED FROM IZMTR BAY AND ITS VICINITY FILIZ, Halit MSc in Faculty of Fisheries, Dept. of Hydrobiology. Supervisor: Prof. Dr. Savaş MATER December 2000, 103 pages This study, carried out between the period of July-99/March 2000, is a preliminary investigation on morphology, biology and zoogeographical distribution of some cartilaginous fish species obtained from Izmir Bay and its vicinity. Male-female ratios, length frequencies, length-weigth relationships and morphological characteristics were examined for the following species (S. canicula, S. acanthias, M. mustelus, R clavata, T. marmorata, D. pastinaca, R miraletus). Biological characteristics of the species were mentioned based on a review of previous studies. As a result of the study, a total of 13 species were obtained, comprising 5 shark species; Heptranchias perlo (Bonnaterre, 1788), Scyliorhinvs canicula (Linnaeus, 1758), S. stellaris (L., 1758), Mustelus mustelus (L., 1758), Squalus acanthias (L., 1758) and 8 ray species; Torpedo marmorata (Risso, 1810), Raja miraletus (L., 1758), R clavata (L., 1758), R oxyrinchus (L., 1758), R radula (Delaroche, 1809), Dasyatis pastinaca (L., 1758), Gymnura altavela (L., 1758), Myliobatis aquila(L., 1758).