Examining Turkish university students' perceptions of English accents using the ELF framework
Türk üniversite öğrencilerinin İngilizce aksanlarına karşı algılarının ortak dil olarak İngilizce çerçevesinden incelenmesi
- Tez No: 849022
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜLRU YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Eğitimi, Üniversite Öğrencileri, Ortak İletişim Dili, Dünya İngilizceleri, İngilizce Aksanları, Dış Çevre, Genişleyen Çevre, Sözel Eşleştirme Tekniği, Foreign Language Education, University Students, Lingua Franca, World Englishes, English Accents, Outer Circle, Expanding Circle, Verbal Guise Technique
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İngilizce, günümüzde iletişim için en yaygın kullanılan dildir. İngilizceyi ikinci veya yabancı dil olarak konuşanların sayısı anadili İngilizce olanların sayısından fazladır (Brumfit, 2001). Sözlü etkileşimin yüzde sekseninde ana dili İngilizce olan kişiler yer almamaktadır (Beneke, 1991). Buna rağmen, İngilizce öğrenenlerin çoğu, iç çevre aksanlarını bir statü göstergesi olarak görmekte, diğer aksanlara sahip olmayı çözülmesi gereken bir problem olarak algılamaktadır (Timmis, 2002). Bu algı dil kaygısına neden olabilir ki bu da öğrencilerin iletişimsel edimlerinin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir (MacIntyre vd., 1998). İngilizce öğrenenler, birincil hedefleri iç çevre aksanlarıyla konuşmak olmadığında çok daha etkili iletişim stratejileri geliştirebilirler (Seidlhofer 2004). Bu nedenle, bu kesitsel çalışma Türk üniversite öğrencilerinin iç, dış ve genişleyen çevre aksanlarına sahip konuşmacılara ilişkin algılarını ortak dil olarak İngilizce çerçevesinden araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de bir devlet üniversitesinin hazırlık eğitim programına kayıtlı 674 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, İngilizcenin Uluslararası Ortak İletişim Dili Olmasına Dair İngilizce Öğrencilerinin Algıları Ölçeği (Geçkinli, 2020) ve Sözel Eşleştirme Testi (DeMeerleer, 2012) kullanılarak toplanmıştır. Sözel Eşleştirme Testi için aynı metni okuyan iki iç, bir dış ve bir genişleyen çevre konuşmacının kayıtları kullanılmıştır. Veriler, betimsel ve frekans istatistikleri ile tek yönlü varyans analizi aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların en sık maruz kaldıkları Türk ve İngiliz aksanlarını diğerlerine göre çok daha kolay tanıdıklarını göstermektedir. Buna ek olarak yine İngiliz ve Türk aksanını en hoş, anlaşılır ve uluslararası iletişime uygun bulmuşlardır. Katılımcılar ortak dil olarak İngilizce kavramına çoğunlukla tarafsız bir şekilde yanıt verseler de iletişimle ilgili ilkelerine oldukça olumlu baktıkları görülmektedir. Bu nedenle, hazırlık programlarındaki öğrencilerin 21. yüzyılda değişen kültürlerarası iletişim dinamikleri konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ek olarak, materyal tasarlayıcıları ve öğretim görevlileri öğrencilerin yabancı aksanlara aşinalığını artırmak için sınıf materyallerine daha fazla İngilizce çeşidi eklemeye özen göstermelidir.
Özet (Çeviri)
English is the most widely used language for communication today. People who speak English as a second or foreign language have outnumbered native speakers (Brumfit, 2001). Eighty percent of verbal interactions do not include native speakers of English as an interlocutor (Beneke, 1991). Nonetheless, most English learners regard inner circle accents as a status indicator and perceive having other accents as a problem to be solved (Timmis, 2002). This perception can cause language anxiety, which can impair learners' ability to develop communicative competence (MacIntyre, Clément, Dörnyei & Noels, 1998). Learners of English can develop more effective communication strategies when speaking like a native English speaker is not the primary goal (Seidlhofer, 2004). This cross-sectional study aims to investigate Turkish university students' perceptions of speakers with inner, outer and expanding circle accents through the ELF framework. The sample of the study consists of 674 students who are enrolled in a preparatory education program at a state university in Türkiye. Data was gathered through the Turkish EFL Students' Perceptions towards ELF Scale (Geçkinli, 2020) and a Verbal Guise Test by DeMeerleer (2012). The Verbal Guise Test was carried out using recordings of two inner, one outer, and one expanding circle speaker reading the same text. Descriptive statistics, frequencies, and a one-way ANOVA were applied for data analysis. The findings demonstate that participants recognized Turkish and British English (BrE) accents, which they are most frequently exposed to, significantly more easily than the others. They also found BrE and Turkish accents the most pleasant, intelligible, and suitable for international communication. Participants responded mostly impartially to the ELF phenomenon, yet were quite open to its tenets that are related to communication. Therefore, students in preparatory programs should be informed on the changing intercultural communication dynamics in the 21st century. Furthermore, to increase foreign accent familiarity, material designers and instructors should keep in mind to include as more English varieties as possible in class materials.