Bebeklerin beslenme şekilleri ile annelerin memnuniyeti ve tükenmişlik durumu arasındaki ilişki
The relationship between mothers' infant feeding methods and maternal satisfaction and burnout status
  1. Tez No: 849037
  2. Yazar: ECEM KONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 1-12 aylık bebek, bebek beslenmesi, annelik memnuniyeti, maternal tükenmişlik, Infant Aged 1-12 Months, Infant Feeding, Maternal Satisfaction, Maternal Burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; 1-12 aylık bebeğe sahip annelerde bebeklerini besleme şekilleri ile anne memnuniyeti ve tükenmişliği arasındaki ilişkinin incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın örneklemini; İstanbul Tuzla Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, araştırma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 218 anne oluşturmuştur. Veriler Anne - Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu, Anne Olma Ölçeği (BaM-13), Maternal Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın verileri IBM SPSS Statistics 23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Araştırmaya katılan annelerin %55,5'i 26-35 yaş, %27,5'i 18-26 yaş, %17'sinin 36 ve üzeri grubunda olduğu görülmüştür. Annelerin %41,7'sinin bebeğini anne sütü ile beslediği, %55'inin altı ay sonrası tamamlayıcı beslenmeye başladığı, %84,9'unun bebek bakımı ile ilgili destek almadığı saptanmıştır. Bebeğin beslenme şekilleri ile anne olma ölçeği, çocuk deneyimi alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (F/p= 3,439/0,034, p0,05). Anne olma ölçeği ile maternal tükenmişlik ölçeği arasında negatif bir ilişki bulunmuştur(r=0,533, p=0,000). SONUÇ: Bebeklerin beslenme şekli ile maternal tükenmişlik arasında ilişki bulunmamıştır. Annelerin anne olma memnuniyeti arttıkça maternaltükenmişliğide artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Mothers' Infant Feeding Methods and Maternal Satisfaction and Burnout Status INTRODUCTION & AIM: This study aims to analyze the relationship between infant feeding methods and maternal satisfaction and burnout in mothers with infants aged 1-12 months. MATERIAL AND METHOD: The research sample comprised mothers applying to Pediatric Polyclinics of Istanbul Tuzla Public Hospital in Turkey, meeting the criteria to be included in the research, and volunteering to participate in the study. The research data were collected with the Mother& Infant Information Form, the 13-Item Being a Mother Scale (BaM-13), and the Maternal Burnout Scale. The data were analyzed with the IBM Statistical Package for Social Science (SPSS) 23.0. FINDINGS: It was discerned that, of all participant mothers, 55.5% were aged 26-35 years, 27.5% were aged 18-26 years, and 17% were aged 36 years or above. It was found that, of all mothers, 41.7% fed their infants with breast milk, 55% started to feed the infant with supplementary food after six months and 84.9% received no support about infant care. A statistically significant relationship was identified between mothers' infant feeding methods and BaM-13 Experience of Child Sub-Scale scores (F/p=3.439/0.034, p0.05). A statistically significant negative relationship was identified between mothers' Being a Mother Scale and Maternal Burnout Scale scores (r=0.533, p=0.000). CONCLUSION: No relationship was found between mothers' infant feeding methods and maternal burnout. Mothers' maternal burnout increases as their satisfaction with being a mother increases.