Self-empowerment through the lenses of pre-service teachers in the era of social complexity
Sosyal karmaşa çağında öğretmen adaylarının merceğinden kendini güçlendirme
  1. Tez No: 849079
  2. Yazar: SEDA OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE AKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öz- güçlendirme, öz-güçlendirme habitusu, öğretmen eğitimi, ekolojik sistem teorisi, gömülü teori, ekolojik sistemler teorisi, sosyal karmaşa, self-empowerment, teacher education, grounded theory, selfempowerment habitus, pre-service teachers, ecological theory, social complexities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının öz-güçlendirme algılarını araştırmış ve öz-güçlendirme algılarını hangi süreçler aracılığıyla inşa edip geliştirdiklerini ortaya koymuştur. Gömülü teori yönteminin kullanıldığı araştırmada, öğretmen adaylarının mikro, mezo, ekzo, makro ve krono düzeylerini kapsayan ekolojik sistemler teorisi çerçevesinde öz-güçlendirmeyi nasıl kavramsallaştırdıkları incelenmiştir. Çalışma ayrıca, öğretmen eğitimi programlarının öğretmen adaylarında öz-güçlendirmenin gelişimine ne ölçüde katkıda bulunduğunu değerlendirmektedir. Katılımcılar, İngilizce eğitim veren bir araştırma üniversitesinde yedi farklı programa kayıtlı 49 öğretmen adayından oluşmaktadır. Veriler, derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmelerden, bölümlerin web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla ilgili dijital materyallerden ve enformel gözlemlerden oluşmaktadır. Açık, seçici ve teorik kodlama aşamalarının ardından, yapıcı temellendirilmiş gömülü teori yöntemi üç ana kategori ortaya çıkarmıştır: profesyonel-benlik, benlik ve kurumsal-benlik. Bulgular, öz-güçlendirme habitusu kavramıyla zenginleştirilmiş bir kendini güçlendirme modelinin inşasıyla sonuçlanmıştır. Bulgular, öz güçlendirme habitusu kavramıyla zenginleştirilmiş bir öz güçlendirme modelinin oluşturulmasıyla sonuçlanmıştır. Çalışma sadece öğretmen adaylarının mevcut öz güçlendirme algılarını ortaya çıkarmakla kalmamış, aynı zamanda bu algıları geliştirmeyi amaçlayan öğretim programı ve program dışı faaliyetler için eyleme geçirilebilir içgörüler önermiştir. Bu araştırma, öz-güçlendirmenin çok yönlü boyutlarını ve öğretmen eğitimiyle bağlantısını inceleyerek, sosyal karmaşıklıklar çağında eğitim ortamındaki zorluklar ve fırsatlar için geleceğin eğitimcilerini hazırlamaya yönelik devam eden söyleme değerli bilgiler katmıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempted to explore the pre-service teachers' perceptions of self-empowerment and elucidate the processes through which they construct and enhance their sense of self-empowerment. Through employing grounded theory methodology, the research investigated how pre-service teachers conceptualized self-empowerment within the framework of ecological theory, encompassing micro, meso, exo, macro, and chrone levels. Furthermore, the study evaluates the extent to which teacher education programs contribute to the development of self-empowerment in pre-service teachers. The participants of the study consisted of 49 pre-service teachers enrolled in seven distinct programs at an English-medium research university in Mid-Anatolia. Field work included collecting and analyzing tick data that consisted of in-depth semi-structured interviews, digital materials related to the program web pages and other digital social media accounts of the departments as well as the informal observations that captured the hidden curriculum of the programs. Following open, selective and theoretical coding stages the constructive grounded theory method yielded three primary themes: the professional-self, the self, and the institutional-self respectively. The findings culminated in the construction of a model of self-empowerment and was enriched by the concept of“self-empowerment habitus.”The study not only unveiled pre-service teachers' current perceptions of self-empowerment but also suggested actionable insights for curriculum and extracurricular activities aimed at enhancing these perceptions. By delving into the multifaceted dimensions of self-empowerment and its connection to teacher education, this research contributed valuable information to the ongoing discourse on preparing future educators for the challenges and opportunities within the educational milieu in the era of social complexities.