Vâkıʻâtu Hüdâyî'nin I. (18 Şaban 985-25 Zilkâde 985) ve II. ciltlerinin tahlîl, tahkîk ve incelemesi
- Tez No: 849090
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT GÖKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Üftâde, Hüdâyî, rüyâ, temessül, vahdet-i vücûd, tâbir, Üftâde, Hüdâyî, dream, representation, unity of existence, expression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 903
Özet
Araştırmamızda Osmanlı tarihinin en etkili sûfîlerinden biri olan Azîz Mahmud Hüdâyî'nin Vâkıʻât adlı kitabının birinci cildinden 18 Şaban 985 ile birinci cildin bitiş tarihi olan 25 Zilhicce 985 tarihine kadarki bölümünün, ikinci cildinin ise tamamının tahlîl ve tahkîki yapılmıştır. Çalışmamızın bitmesiyle birlikte toplam üç cilt olan Vâkıʻât'ın tamamının tahlîl ve tahkîki bitirilmiştir. Böylece yazma halinde bulunan eser tahlîl ve tahkîkinin bitirilmesiyle tamamen ortaya çıkarılmıştır. Bizim çalışmamızdan önceki çalışmalarda eserin tamamının içeriği hakkında kapsamlı bilgi verilmemiştir. Biz ise yaptığımız tahlîl ve tahkîk çalışmasıyla beraber eserin tamamını okuyarak eserin tazammun ettiği konuları da anlatmaya çalıştık. Çalışmamıza eserin mevcut yazmalarını kütüphanelerden toplayarak başladık. Bütün yazmaları topladıktan sonra hazırlık okumaları yaparak tahkîkte kullanacağımız nüshaları seçtik. Eserin tahlîl ve tahkîki esnasında eserden tercümeler de yaparak çalışmamızın Türkçe kısmı için de başlıklar oluşturduk. Aynı zamanda Azîz Mahmûd Hüdâyî ve Mehmed Muhyiddîn Üftâde hakkında yapılmış çalışmaları da okuduk. Oluşturduğumuz başlıklarla alakalı olarak tasavvuf klasiklerine baktık. Bu süreçten sonra çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Üftâde ve Hüdâyî'nin hayatları hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle Üftâde'nin hayatı hakkında bilinenleri değiştiren malumata ulaşılmıştır. İkinci bölümde eserin ve nüshalarının tanıtımı yapılmıştır. Eserin içeriği hakkında yeni konu başlıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Muhyiddîn Üftâde'nin manevi eğitimine yer verilmiştir. Çalışmamızın ekinde ise Vâkıʻât'ın tahlîl ve tahkîki yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In our research, the section from the first volume of Azizi Mahmut Hüdâyî's book Vâkıʻât, one of the most influential Sufis in Ottoman groups, from 18 Şaban 985 to 25 Zilhijce 985, the end date of the first shell, and the second content of the whole, were analyzed and verified. There is no part of Vâkıʻât, which has three volumes in total, that has not been analyzed and investigated with our work. Thus, the work, which is in manuscript form, has been completely revealed by the completion of its analysis and investigation. Comprehensive information has not been given about the content of all previous texts. On the other hand, besides the analysis, we read the whole work and tried to explain the issues that implied the work. We started our work by collecting the existing manuscripts from the libraries. After collecting all the manuscripts, we made preparatory readings and recorded the copies that we would use in the investigation. During the analysis and verification of the work, we also made translations from the work and created titles in Turkish for our work. At the same time, we read the works of Azîz Mahmûd Hüdâyî and Mehmed Muhyiddîn Üftâde. We looked at the classics of Sufism as relations with the information we created. After these studies, our study is divided into three elements. In the first part, information is given about the lives of Üftâde and Hüdaî. In particular, information about Üftâde's life has been reached. Second hand works and copies were introduced. New topics about the content of the work. The third chapters included analysis and investigation.