الْفَتَاوَى الْحَسَنِيَّةُ الْحُسَيْنِيَّةُ والْفُرُوْعُ الْمُنَقَّحَةُ الْفِقْهِيَّةُ الْوَاقِعَةُ فِي الدِّيَارِ الْقُدْسِيَّة-دراسة وتحقيق
Hasan el-Hüseyni ve el-Fetava'l-Hasaniyyetü'l-Hüseyniyyetu ve'l-Furu'l Munakkakat'ul-Fıkhiyyetü'l Vakiatu fi'd-Diyari'l-Kudsiyye adlı eserinin tahkiki - Al-Hassnia al-Hussainia fatwas and the revised jurisprudence branches located in Jerusalem
- Tez No: 632687
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GADAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Vedia (Terk Etme- Bırakma) Bölümü, Ariyet Bölümü, Hibe Bölümü, İcare (Kiralama) Bölümü, İkrah (İstememek) Bölümü, Hacir ve Çocuk Buluğa erişme Bölümü, İzin Bölümü, Gasp Bölümü, Sa'y Bölümü, Şefaat Bölümü, Yemin Bölümü, Müzaraa Bölümü, Book of Deposit, Book of Borrowed, Book of Gift, Book of Hiring, Book of (Statements made under) Coercion, Book of Child Interdicting and Reaching Puberty, Book of Marriage Official, Book of Coercion, Book of Working To Pay Off The Remaining Portion, Book of Pre-emption, Book of Oaths (qasamah), Book of Agriculture
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu Tez, Kudüs Müftüsünün otuz yılı geçkin fetvaları ile Aksa Camisinin İmamlığını yapan ve Denetim Başkanı olan Müftü : Rahmetli Hassan bin Abdul Latif Al-Hosani'nin. Fetvalarının araştırmasını içermektedir. Bu araştırmanın ilk bölümünün birinci yarısında kısaca kendisini tanıtmaya çalıştım. Birinci bölümün ikinci yarısında ise bu bilimsel araştırmanın değerini açıkladım. Rahmetli Müftünün Yöntem ve Kaynaklarını ele alıp Araştırmada izlediğim yaklaşımdan bahsetmenin yanı sıra ulaşabildiğim nüshaların açıklamalarını da yaptım. Daha sonra, araştırmanın yaklaşımını açıkladığım ve detaylandırdığım ikinci bölüme başladım. Ve sonrasında ise araştırma yaptığım metnin aslını koruyarak Ayet ve Hadislerin geçtiği yerleri belirttim. Araştırmada yer alan Söz ve düşüncelerin, ait olan sahiplerine atfedilmesini sağladım. Önde gelen isim ve beldeler hakkında açıklayıcı bazı bilgileri araştırmaya ekledim. Anlaşılmayan kelimelerin anlamını açıklığa kavuşturdum. Bundan önce araştırmada konunun doğasını, önemini, seçim nedenlerini, önceki çalışmaları, karşılaştığım zorlukları, araştırma ve soruşturmanın amacını anlattığım bir giriş yaptım. Rahmetli Müftü bu Çalışmalarda Hanefi Mezhebini benimsemiştir. Ve çoğunlukla fetvalarında bu mezhebi taklit etmeye yönelmiştir. Zamının alimi olmasına ve geniş bilgi birikimine rağmen Hanefi mezhebi ekolunden ayrılmadı. Rahmetli Müftünün vermiş olduğu fetvalardanda anlaşılacağı gibi bilgi birikimi olan bir zattı. Hükümler hakkındaki bilgisi ve bu hükümlerin insanların hayatlarına dair en dataylı konulara uygunluğuna vakıf biri olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This study talks about editing a manuscript which is a set of Fatwas of Mufti of Jerusalem for more than 30 years, Al Aqsa Mosque Imam and the Head of the descendants of the Prophet Sheikh Hassan bin Abdellatif bin Alhussein Alhusyyien, may Allah have mercy on him, whom I briefly introduced in the first chapter of the first section of this study. In the second chapter of the first section, I highlighted the scientific significance of this manuscript, the method of Al Sheikh Al Mufti and his resources therein. I also mentioned the methodology that I adopted in editing and a description of the copies that I obtained. In the second section, I started the editing process, and I detailed its methodology which included producing the text in a manner that ensures its integrity, narrating Quranic verses and prophetic hadiths, attributing sayings and opinions to their voices, translating terminologies and countries and showing the meaning of difficult words. Before that, I commenced my study by an introduction where I mentioned the nature and importance of this topic and the reasons for choosing it, the literature reviews and the difficulties that they faced and the aim of researching and editing. In this manuscript, Al Sheikh Al Mufti, may Allah have mercy on him, relied on the Hanafi School. In most of his Fatwas, he inclined to tradition, and he did not deviate from what was stipulated and approved in the Hanafi School; this happened despite his breadth knowledge and his capacity of interpretation as described by the scholars of his time. In these Fatwas, it was obvious that Al Sheikh Al Mufti, and through coexisting with people and understanding every single detail in their life, had broad knowledge and experience of Juristic judgments that suit the people's conditions and reality.