Investigation of time-varying market efficiency in Islamic Cooperation Countries: Comparison of global financial crisis and COVID-19 periods
İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerde zamanla değişen piyasa etkinliğinin incelenmesi: Küresel finansal kriz ile COVID-19 dönemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 849130
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN COŞKUN ARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, MF-DFA, İslam İşbirliği Teşkilatı, Finansal Kriz, Piyasa Etkinliği, Küresel Finansal Kriz, COVID-19, MF-DFA, Organization of Islamic Cooperation, Financial Crisis, Market Efficiency, Global Financial Crisis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada, Endonezya, Malezya, Türkiye, Pakistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri-BAE, Kuveyt, Fas, Tunus, Suudi Arabistan, Lübnan, Katar, Umman ve Filistin'in de dahil olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT'ye) üye 15 ülkenin hisse senedi piyasasının COVID-19 ve küresel finansal kriz (KFK) dönemlerindeki toplu ve sektörel (sağlık hizmetleri, gayrimenkul, tüketici temel ürünler, bankacılık, iletişim hizmetleri ve sanayi endeksleri gibi) düzeyde zamanla değişen piyasa etkinliğinin adaptif piyasa hipotezi çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, bu araştırmada çoklu fraktallık ile kısa ve uzun dönem bağımlılığı ortaya koymak için çoklu fraktal eğimden arındırılmış dalgalanma analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, KFK döneminde endekslerin çoğunda kalıcılık karşıtı davranışlar görülmesine rağmen İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülke endekslerinin çoğunun, COVID-19 döneminde çoklu fraktal özelliklerin yanı sıra kalıcılık davranışları da sergilediğini vurgulamaktadır. Ayrıca, sektörel analizler, çoğu ülke için COVID-19 döneminde en yüksek kalıcılığın gayrimenkul sektöründe olduğunu ve COVID-19 dönemindeki kalıcılığın aksine, KFK döneminde belirli sektörlerde kalıcılığın olmadığını göstermiştir. Son olarak, kalın kuyruklu dağılımın etkisinin bu sektörlerdeki çoklu fraktallık üzerinde önemli ölçüde etkilediğini gözlemlenmiştir. Bulgular, arbitraj fırsatlarının zaman içerisindeki dalgalanmasına işaret eden adaptif piyasa hipotezinin ilkelerini doğrulamakta ve gelecekteki salgın kaynaklı ekonomik krizlerin öngörülmesinde politikaların şekillendirilmesi için hayati önem taşıyan bilgiler sunmaktadır. Ayrıca bu bulguların, İİT hisse senedi piyasalarındaki yatırımcıların varlık dağılımları üzerinde de birçok önemli sonucunun olacağına inanılmaktadır. COVID-19 ve küresel finansal kriz dönemlerinde en çok ve en az etkin olan ülkeler incelendiğinde, KFK döneminde en etkin ülkelerin sırasıyla 0,049 ve 0,103 MDM değerleriyle Filistin ve Türkiye olduğunu, en az etkin olan ülkelerin ise sırasıyla 0,331 ve 0,289 MDM değerleriyle Ürdün ve Lübnan olduğu bulunmuştur. Ayrıca COVID-19 döneminde en etkin ülkelerin Kuveyt ve Katar, en az etkin ülkelerin ise Lübnan ve Türkiye olduğu belirlenmiştir. Ülkelerin piyasa etkinlik düzeyleri sektörel açıdan incelendiğinde, KFK döneminde Mısır'da sağlık ve Ürdün'de iletişim gibi sektörlerin en düşük etkinlik düzeyinde faaliyet gösterdiği; aynı zamanda gayrimenkul sektörünün birçok ülkede en etkin sektör olarak ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Öte yandan, COVID-19 döneminde Mısır'da sanayi ve Ürdün'de iletişim gibi sektörlerin düşük etkinlik düzeylerine tanık olduğu, gayrimenkul sektörünün ise yüksek etkinlik trendini koruduğu saptanmıştır. Buna ek olarak, Fas ve BAE'deki bankacılık sektörlerinin her iki krizde de zorlandığı ve bunun da ekonomik gerileme dönemlerindeki tutarlı zorlukları yansıttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the time-varying market efficiency of the stock markets of 15 member countries of the Organization of Islamic Cooperation (OIC), including Indonesia, Malaysia, Turkey, Pakistan, Jordan, Egypt, UAE, Kuwait, Morocco, Tunisia, Saudi Arabia, Lebanon, Qatar, Oman and Palestine, at the aggregate and sectoral (such as healthcare, real estate, consumer staples, banking, communication services and industrial indices) level during the COVID-19 and global financial crisis (GFC) periods i.e. from 1st January, 2020 to 31st December, 2021 and from 1st July, 2007 to 30 June, 2009 respectively within the framework of the adaptive market hypothesis. In this context, this research employs multifractal detrended fluctuation analysis to illustrate multifractality and short- and long-term dependence. The findings of the research highlight that most of the indices of OIC countries exhibited persistent behavior along with multifractal characteristics during COVID-19. In contrast, anti-persistence behavior has been seen during the GFC in most of the indices. Moreover, sectoral analyses show that for most countries, the highest persistence during the COVID-19 period was in the real estate sector, and unlike the persistence during COVID-19, there was no persistence in certain sectors during the GFC. Conclusively, this research reveals the notable influence of fat-tailed distributions on multifractality across diverse sectors. The findings confirm the principles of the adaptive market hypothesis, which points to the fluctuation of arbitrage opportunities over time and provide vital information for shaping policies in anticipating future pandemic-induced economic crises. These findings will have several important implications for the asset allocations of investors in OIC stock markets. When examine the most and least efficient countries during the COVID-19 and GFC periods, The results find that the most efficient countries in the GFC period are Palestine and Turkey with MDM values of 0.049 and 0.103, respectively, while the least efficient countries are Jordan and Lebanon with MDM values of 0.331 and 0.289, respectively. Furthermore, the research discovers that the most efficient countries in the COVID-19 period are Kuwait and Qatar, whereas the least efficient countries are Lebanon and Turkey. Analyzing the market efficiency levels of countries from a sectoral perspective, the research observes that during the GFC, sectors such as healthcare in Egypt and communications in Jordan operated at the lowest level of efficiency; at the same time, the real estate sector stood out as the most efficient sector in many countries. In addition, it is concluded that the banking sectors in Morocco and the UAE struggled in both crises, reflecting consistent difficulties during economic downturns.