Cihê jinê ya civakî û dengê jinê di romana Kurdî (Kurmancî) de
Kürt (Kurmancî) romanında kadının sesi ve sosyal konumu - Woman's voice and social pozition in the Kurds (Kurmanjî) novels
  1. Tez No: 636169
  2. Yazar: ŞEHADET SARIGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN PURÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Toplumsal cinsiyet rolleri, Kadının sosyal statüsü, Feminist eleştiri, Kürt Romanı, Kürt Kadını, Feminism, Gender roles, Woman's sosyal status, Feminist criticism, Kurdish Novel, Kurdish Woman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Elinizdeki çalışma Kürt kadınının sosyal konumunu ve Kürtçe (Kurmanci) romanlardaki yerine tespit etmek üzere yazılmıştır. Çalışmamız durum tekniği ile yürütülmüştür. Çalışmamızın evrenini on kitap ile belirledik. Bu kitapları kadın kahramanların özelliklerine göre belirledik seçim ölçümüz kadın karakterlerin fazlalığı ve onlar etrafında gelişen durumlar oldu. On yedi kadın kahraman ile Kürt (Kurmanc) kadınının durumunu hem şahsi bir şekilde hem de toplumsal bir şekilde inceledik. Ayrıca hem kadın roman yazarlarına hem de erkek roman yazarlarına yer vermeye dikkat ettik. Kürt (Kurmanci) edebiyatında da yazarlar bazen şahsi bazen toplumsal olarak kadından söz eder. Kadın yazarlar bazen eserlerinde bilinçli bir şekilde kadınlara başat roller verirler. Bizde hem kadın hem erkek yazarların gözünden kadın kahramanlara bakmayı ve onları değerlendirmeyi amaçladık. Genel olarak kadını toplumcu gerçekçi bir bakış açısı ile konu alan yazarlar, özellikle kadın kahramanlar üzerinden kadın bilincini arttırmaya çalışmışlardır. Böylece kadının toplumda konuşulmasına da zemin hazırlanmıştır. Dolayısıyla da söz konusu zemin üzerinden kadın ve kadın hakları daha tartışılabilir olmuştur. Bizde bu konuları görmek ve değerlendirmesini yapmak istedik. Kadın kahramanların toplumdaki konumlarını ve toplumdaki seslerini göz önünde bulundurarak feminist bir bakış açısı ile kadın kahramanları ele aldık.
Özet (Çeviri)
Ev xebat bi armanca tespîtkirina rewşa jinê û cihê wê ya civakî di romanên kurdî (kurmanî) de hat nivîsîn. Xebata me bi teknîka metoda rewşî pêk hat. Vegira xebata me bi 10 pirtûkan hat kifşe kirin. Me van pirtûkan li gor taybetmendiyên lehengên jin hilbijartin ku pîvana hilbijartina me zêdebûna lehengên jin û mijarên ku li dorhêla wan pêk dihat bû. Bi hevdeh lehengên sereke me rewşa jina kurd (kurmanc) di van metnan de hem ji aliyê şexsî û hem jî ji aliyê civakî ve vekola. Her weha em baldar bûn ku cih bidin hem romannûsên jin û hem jî cih bidin romannûsên mêr. Bi gelemperî, nivîskar bi nêrîneke rastiya civakî lehengên jin dinivîsin. Bi taybetî jî ji ser lehengên jin balê dikêşin li ser hişmendiya mêyî. Her weha di nav civakê de axaftina li ser jinê zêdetir dibe. Bi vî awayî û bi vê hişmendiyê ve niqaşa jinê û li ser mafên jinê zêdetir tê axaftin. Me jî armanc kir ku van rewşan bibinin û van mijaran binirxînin. Bi xwendina romanên kurmancî ve me lehengên romanan nirxandin. Rewşên wan ên civakî û dengên wan ên civakî li ber çavan girt û bi çavekî femînîstî lehengên jin vêkola. Peyvên Sereke: Femînîzm, Rolên zayenda civakî, Cihê jinê ya civakî, Rexneya femînîst, Romana Kurd, Jina Kurd The study you have written has been writtento determine the social position of the Kurdish (Kurmanj) women and her place in Kurdish (Kurmanji) novels. Our study was conducted with the state technique. We determined the universe of our study with ten boks. We have determined these boks according to the characteristics of female heroes. Our selection size was the excess of female characters and the situations that developed around them. We analyzed the status of the Kurdish (Kurmanji) women with both seven teen heroes, both personally and socially. We also paid attention to include both female novelists In Kurdish (Kurmanji) literature, writers sometimes talk about women personally and socialy. Women writers sometimes consciously give dominant roles to women in their works. We aimed to look at and evaluate female hero through the eyes of both male and female authors. The authors, who generally deal with women a socialist realistic perspective, tried to in increase the awareness of women, especially over female hero. Thus, the ground was prepared for women to be talked about in the society. Therefore, women's and women's right have become more controversial on the ground in question. We wanted to see and evaluate these issues. Considering the positions of female hero in the society and their voices in the society, we considered female heres a feminist perspective.