Video yardımlı torakoskopik cerrahi hastalarında ultrasonografi eşliğinde yapılan erektör spina plan bloku ile serratus posterior superior interkostal plan blokunun analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
-comparison of analgesic efficacy of erector spina planblock and serratus posterior superior intercostal planblock performed under ultrasonographic guidance in videoassisted thoracoscopic surgery patients
  1. Tez No: 849241
  2. Yazar: BURCU BOZDOĞAN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA YILMAZ İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakoskopik cerrahi, Postoperatif analjezi, Erektör spina plan blok, Serratus posterior superior interkostal plan blok, Thoracoscopic surgery, Postoperative analgesia, Erector spina plan block, Serratus posterior superior intercostal plan block
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS), torakotomiye kıyasla birçok avantajı bulunması sebebiyle günümüzde daha yaygın kullanılmaktadır. Multimodal analjezinin bir parçası olan rejyonel teknikler VATS cerrahisi sonrası akut postoperatif ağrının azalmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmamızda VATS hastalarında ultrasonografi eşliğinde uygulanan erektör spina plan bloku (ESPB) ile serratus posterior superior interkostal plan blokunun (SPSIPB) analjezik etkinliklerini karşılaştırdık. Çalışmaya dahil edilen 52 hasta ESPB uygulananlar (n=26) ve SPSIPB uygulananlar (n=26) olarak iki gruba ayrıldı. Ameliyat öncesi her iki gruba da % 0,25 bupivakain 30 ml ile blok uygulandı. Ameliyat odasına alındıktan sonra tüm hastalara standart anestezi prosedürleri uygulandı. Operasyon bitiminden 30 dk. önce 0.05 mg/kg morfin i.v. ve 1 gr parasetamol i.v. uygulandı. Postoperatif analjezi, hasta kontrollü analjezi cihazı ile 0.5mg/ml i.v. morfin ile sağlandı. NRS≥4 olan hastalara kurtarıcı analjezik olarak 20 mg i.v. tenoksikam uygulandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, perioperatif hemodinamik parametreleri, remifentanil tüketimleri ve postoperatif ilk 24 saatlik NRS skorları, morfin tüketimleri ve yan etkileri kaydedildi. Her iki grubun tüm zaman aralıklarında NRS skorları gruplar arasında benzer bulundu. Perioperatif remifentanil tüketim miktarı benzerdi. Ancak postoperatif ilk 24 saatlik toplam morfin tüketim miktarı SPSIPB grubunda ESPB grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0,002). Postoperatif 1-4 saat aralığındaki morfin tüketimi her iki grup arasında benzer bulunmuştur(p=0,376). SPSIPB grubunda 4-24 saat aralığında morfin tüketimi ESPB grubundan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur(p=0,002). Postoperatif bulantı ve kusma varlığı açısından gruplar benzerdi. VATS ameliyatı geçiren hastalarda postoperatif multimodal analjezinin bir parçası olarak ESPB'ye benzer şekilde SPSIPB'ın da etkin ve güvenli bir yöntem olarak uygulanabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) is now more widely used because it has many advantages over thoracotomy. Regional techniques, which are part of multimodal analgesia, contribute to the reduction of acute postoperative pain after VATS surgery. In our study, we compared the analgesic efficacy of ultrasonography-guided erector spina plan block(ESPB) and serratus posterior superior intercostal plan block(SPSIPB) in VATS patients. The 52 patients included in the study were divided into two groups as ESPB (n=26) and SPSIPB (n=26). Both groups were blocked with 0.25% bupivacaine 30 ml preoperatively. After admission to the operating room, all patients underwent standard anaesthesia procedures. Morphine 0.05 mg/kg i.v. and paracetamol 1 g i.v. were administered 30 min before the end of the operation. Postoperative analgesia was provided with 0.5 mg/ml i.v. morphine using a patient-controlled analgesia device. Tenoxicam 20 mg i.v. was administered as rescue analgesic to patients if NRS≥4. Demographic data, perioperative haemodynamic parameters, remifentanil consumption, NRS scores in the first 24 hours postoperatively, morphine consumption and side effects were recorded. NRS scores of both groups at all time intervals were similar between the groups. Perioperative remifentanil consumption was similar. However, total morphine consumption in the first 24 hours postoperatively was significantly higher in the SPSIPB group than in the ESPB group (p=0.002). Postoperative morphine consumption between 1-4 hours was similar between both groups (p=0.376). Morphine consumption between 4-24 hours in the SPSIPB group was significantly higher than in the ESPB group (p=0.002). The groups were similar in terms of the presence of postoperative nausea and vomiting. We believe that SPSIPB may be preferred as an effective and safe method similar to ESPB as a part of postoperative multimodal analgesia management in patients undergoing VATS surgery.