Medulloblastomda metilasyon analizinin ve ROR2, LEF1, SİKLİN D1 işaretleyicilerinin moleküler sınıflama ve prognoz açısından önemi
Methylation analysis in medulloblastoma and the importance of ROR2, LEF1, CYCLIN D1 markers for molecular classification and prognosis
- Tez No: 849243
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Nöroşirürji, Patoloji, Genetics, Neurosurgery, Pathology
- Anahtar Kelimeler: LEF1, medulloblastom, prognoz, ROR2, siklin D1, cyclin D1, LEF1, medulloblastoma, prognosis, ROR2
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Giriş ve Amaç: Medulloblastom çocukluk çağının 2. en sık malign beyin tümörüdür. Histolojik ve moleküler olarak gruplandırılır. Moleküler gruplar (MG); Wnt-aktive grup (Wnt-AG), SHH-aktive grup (SHH-AG), Non-Wnt/ Non-SHH'dir (Grup 3 ve Grup 4; (G3/4)). MG'yi ayırmada altın standart, metilasyon analizi veya tüm genom analizidir. Prognoz öngörmede en önemli bulgulardan olan MG'yi belirlemede B-Katenin, GAB1 ve YAP1 belirteçlerinden faydalanılır. Bu belirteçler değerlendirmede zaman zaman yetersiz kalmaktadır. MG'yi belirlemede alternatif olabilecek belirteçlerden ROR2, LEF1 ve siklin D1 çalışmamız kapsamında değerlendirilmiştir. Amacımız; ROR2 ve LEF1 belirteçlerinin Wnt-AG'yi belirlemedeki rolü ve prognoz ile ilişkisi, siklin D1'in MG ve prognoz ile ilişkisi, histomorfolojik bulguların (HMB) (mitoz sayısı, nükleol varlığı, nekroz yüzdesi, rozet varlığı, apoptoz sayısı, fokal anaplastik odak) prognozla ve ROR2, LEF1, siklin D1 ile ilişkisini saptamak ve MG'yi ayırmaya alternatif bir metot bulmaktır. Yöntem: ROR2, LEF1 ve siklin D1 belirteçleri, Marmara Üniversitesi bünyesinde 2011- 2021 yılları arasında medulloblastom tanısı alan 98 olguya uygulandı. Bu sonuçlara göre belirlenen örneklemdeki 27 olgunun tanısı 'Epic array' metilasyon analizi ile kesinleştirildi. Bulgular: 98 olgunun 9'u (%9,2) Wnt-AG, 65'i (%66,3) SHH-AG, 24'ü (%24,5) G3/4'tü. ROR2, siklin D1 ve HMB ile MG arasında anlamlı ilişki yoktu. LEF1 ise Wnt-AG'de kuvvetli nükleer boyanırken, SHH-AG'de dağınık, noktasal nükleer ekspresyona sahipti. G3/4'te ise negatifti. Buna paralel olarak düşük LEF1 skoru ve G3/4'te olmak; yüksek nüks oranı, düşük sağkalım süresi ile ilişkili bulundu. LEF1'in kuvvetli nükleer boyanmasının Wnt-AG'yi belirlemede B-Katenine göre daha hassas bir belirteç olduğu görüldü. Sonuçlar: Bulgularımıza göre LEF1, MG'yi ayırmada GAB1, YAP1, B-Katenin ile beraber kullanılabilecek hassas bir belirteçtir. Bu sonuç daha fazla çalışma ile desteklenirse günlük pratikte yerini alabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Medulloblastoma is the second most common malignant brain tumor of childhood. It is grouped as histological and molecular. Molecular groups (MGs) are; Wnt-active group (Wnt-AG), SHH-active group (SHH-AG), Non-Wnt/ Non-SHH (Group 3 and Group 4; (G3/4)). The gold standard for distinguishing MGs is methylation analysis or whole genome analysis. B-Catenin, GAB1 and YAP1 markers are used to determine MGs, which is one of the most important analysis for predicting prognosis. These markers are sometimes insufficient in evaluation. ROR2, LEF1 and cyclin D1, which may be alternative markers in determining MGs, were evaluated within the scope of our study. Our aim was to evaluate ROR2 and LEF1 markers in determining Wnt-AG and its relationship with prognosis, the relationship of cyclin D1 with MGs and prognosis, relationship of histomorphological findings (HMF) (mitosis number, presence of nucleoli, percentage of necrosis, presence of rosettes, number of apoptosis, focal anaplastic focus) with prognosis and ROR2, LEF1, cyclin D1 status, and to find an alternative method to differentiate MGs. Objectives: ROR2, LEF1 and cyclin D1 markers were applied to 98 patients diagnosed with medulloblastoma between 2011 and 2021 at Marmara University. The diagnosis of 27 cases in the sample determined according to these results were confirmed with 'Epic array' methylation analysis. Results: Of 98 cases, 9 (9.2%) were Wnt-AG, 65 (66.3%) SHH-AG, 24 (24.5%) G3/4. There was no significant relationship between ROR2, cyclin D1 and HMF and MGs. LEF1, on the other hand, had strong nuclear staining in Wnt-AG, while it had scattered, punctual nuclear expression in SHH-AG. It was negative in G3/4. In parallel with this, low LEF1 score and being in G3/4; was found to be associated with low survival time and high recurrence rate. Strong nuclear staining of LEF1 was found to be a more sensitive marker for Wnt-AG than B-Catenin. Conclusions: According to our findings, LEF1 is a sensitive marker that can be used together with GAB1, YAP1, B-Catenin to distinguish MGs. If this result is supported by further studies, it can take its place in daily practice.