Hemşirelerin standart önlemlere uyumunun incelenmesi
Examining nurses' compliance with standard precautions
- Tez No: 849271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Standart Önlemler, Hemşire, Uyum, Standard precautıons, Nurse, Compliance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışmanın amacı hemşirelerin standart önlemlere uyum durumunun belirlenmesi ve uyumu etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesi'nin yataklı servis, yoğun bakım servisi, acil servis ve poliklinik birimlerinde görev yapmakta olan 250 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler dört aylık süreyle online anket kullanılarak toplanmıştır. Veriler toplanırken 'Kişisel Tanımlayıcı Bilgi Formu' ve 'Standart Önlemlere Uyum Ölçeğinden' yararlanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, dağılımın normalliğine karar vermek için Kolmogorov-Smirnov testinden yararlanılıp, bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi, ilişkisiz ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi, farkın kaynağının belirlenmesi için post-hoc analizi kullanılmıştır. Araştırmanın yapılması için, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Etik Kurulundan etik onay ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi eğitim araştırma hastanesinden yazılı izin alınmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin standart önlemlere uyum ölçeğinden aldıkları ortalama puanı 14,94 yüzdesi %74,7 olarak bulunmuştur. Cinsiyet ve çalışılan birim ile standart önlemlere uyum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p0,05). Sonuç olarak hemşirelerin standart önlemlere uyum durumunun orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive study is to determine nurses' compliance with standard measures and to examine the factors affecting compliance. The research was conducted with 250 nurses working in the inpatient service, intensive care service, emergency service and outpatient clinic units of Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital. Data were collected using an online survey for four months. 'Personal Identifiable Information Form' and 'Compliance with Standard Precautions Scale' were used when collecting data. In the evaluation of the data, the Kolmogorov-Smirnov test was used to decide the normality of the distribution, t-test was used to compare two independent groups, one-way analysis of variance was used to compare more than two unrelated groups, and post-hoc analysis was used to determine the source of the difference. To conduct the research, ethical approval was obtained from Çanakkale Onsekiz Mart University Graduate Education Institute Ethics Committee and written permission from Çanakkale Onsekiz Mart University training and research hospital. The average score of the nurses participating in the study on the compliance with standard precautions scale was 14.94, and the percentage was 74.7%. While there was a statistically significant difference between gender and unit of study and compliance with standard measures scores (p0.05). As a result, it was determined that the nurses' compliance with standard precautions was at a moderate level.