Ektopik gebeliği öngörmede moleküler bir biyobelirteç olarak calponin-2 (CNN2)'nin önemi
The importance of Calponin-2 (CNN2) as a molecular biomarker in predicting ectopic pregnancy
- Tez No: 849287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN, DOÇ. DR. NERGİZ KENDER ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, Calponin 2, CNN2, Progesteron, Ectopic pregnancy, Calponin 2, CNN2, Progesterone
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Ektopik gebelik maternal morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Buna rağmen ektopik gebelik tanısının konulması hususunda birtakım kısıtlılıklar mevcuttur. Günümüzde günaşırı bakılan beta hcg değeri ve ultrason bulguları ile ektopik gebelik tanısı konulabilmektedir. Ancak seri beta hcg bakılması ektopik gebelik tanısının gecikmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle yüksek tanısal değere sahip yeni belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmamızda amacımız ektopik gebelik tanısında yeni bir biyobelirteç olarak serum CNN2 için cut-off değerinin saptanmasıyla diğer gebeliklerden ayırt edici rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde tek merkezli ve prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Kliniğimize başvuran 65 ektopik gebelik tanılı hasta, 50 missed abortus tanılı hasta, 85 erken gebelik tanılı hasta ve 70 adet gebe olmayan hasta olmak üzere 270 hastadan oluşan 4 hasta grubundan başvuru esnasında alınan serum örnekleri analiz yapılana kadar eppendorf tüpleri içerisinde -80 derecede bekletildi. Ardından toplanan serum örneklerinde“Calponin-2 (CNN2) Elisa Kiti”kullanılarak CNN2 seviyeleri belirlendi. Ortaya çıkan istatistiki veriler SPSS 22 ve MedCalc 18 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 270 olgu dahil edildi. Hastaların 200'ü(%74,1) gebe olup kalan 70'i (%25,9) sağlıklı gönüllülerden oluşmaktaydı. Gebe olan grup ektopik gebelik (n=65), missed abortus (n=50) ve sağlıklı gebelik (n=85) olmak üzere alt gruplara ayrıldı. Mevcut çalışmamızda CNN2 seviyeleri ektopik gebelik grubunda 13,6 (0,12-39,6) ng/ml, missed abortus grubunda 0,18 (0,12-5,34) ng/ml ve sağlıklı gebe grubunda 0,16 (0,12-1,4) ng/ml olup ektopik gebelik ve missed abortus grupları ve ektopik gebelik ve sağlıklı gebelik grupları arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p< 0.001). Ektopik gebelik grubunda CNN2 seviyelerinin; beta hcg ve progesteron ile korelasyonunun olmadığı ancak beta-hcg ve progesteron arasında ise pozitif yönlü ilişki mevcuttu. Gebe hasta grubunda ektopik gebeliği öngörmede CNN2'nin 0,49'un üstünde olmasının %63,08 sensitivite, %98,52 spesifite ile ektopik gebeliği istatistiksel anlamlı olarak öngördüğü saptandı (AUC=0,793). Ektopik gebeliği, sağlıklı gebelikten ayırt etmede; CNN2'nin 0,41'in üstünde olmasının %63,08 sensivite, %98,82 spesifite ile ektopik gebeliği sağlıklı gebelikten ayırt ettiği saptandı (AUC=0,807). Ektopik gebeliği, missed abortustan ayırt etmede ise progesteronun ayırt edici gücünün CNN2'nin ayırt edici gücünden istatistiksel anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamız ektopik gebelik tanısını diğer gebeliklerden ve sağlıklı gebe olmayan kadınlardan ayırt etmede değerli bir biyobelirteç olarak tek bir serum CNN2 cut-off değerinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ectopic pregnancy is a significant cause of maternal morbidity and mortality. Despite this, there are limitations in diagnosing ectopic pregnancy. Currently, the diagnosis can be made using serial beta hCG values and ultrasound findings. However, serial measurements of beta hCG can delay the diagnosis of ectopic pregnancy. Therefore, there is a need for new markers with high diagnostic value. The aim of this study is to determine the cut-off value for serum CNN2 as a new biomarker in the diagnosis of ectopic pregnancy and to demonstrate its distinguishing role from other pregnancies. Materials and Methods: This study was conducted prospectively at the Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, as a single-center study. Serum samples collected at the time of presentation from 270 patients, comprising 65 patients diagnosed with ectopic pregnancy, 50 patients diagnosed with missed abortion, 85 patients diagnosed with early pregnancy, and 70 non-pregnant patients, were stored in Eppendorf tubes at -80 degrees celsius until analyzed. Subsequently, CNN2 levels were determined using the“Calponin-2 (CNN2) Elisa Kit”in the collected serum samples. The resulting statistical data were analyzed using the SPSS 22 and MedCalc 18 program. Findings: A total of 270 cases were included in the study. Of these, 200 (74.1%) were pregnant, and the remaining 70 (25.9%) were healthy volunteers. The pregnant group was subdivided into ectopic pregnancy (n=65), missed abortion (n=50), and healthy pregnancy (n=85). In our study, CNN2 levels were 13.6 (0.12-39.6) ng/ml in the ectopic pregnancy group, 0.18 (0.12-5.34) ng/ml in the missed abortion group, and 0.16 (0.12-1.4) ng/ml in the healthy pregnancy group, with a statistically significant difference found between the ectopic pregnancy and missed abortion groups and between the ectopic pregnancy and healthy pregnancy groups (p< 0.001). It was found that in the ectopic pregnancy group, there was no correlation between CNN2 levels and beta hCG and progesterone, but there was a positive correlation between beta-hCG and progesterone. In the pregnant patient group, it was found that a CNN2 level above 0.49 predicted ectopic pregnancy with 63.08% sensitivity and 98.52% specificity (AUC=0.793). In distinguishing ectopic pregnancy from healthy pregnancy, a CNN2 level above 0.41 was found to distinguish ectopic pregnancy with 63.08% sensitivity and 98.82% specificity (AUC=0.807). In distinguishing ectopic pregnancy from missed abortion, the discriminative power of progesterone was found to be statistically significantly lower than the discriminative power of CNN2. Conclusion: Our study demonstrates the importance of a single serum CNN2 cut-off value as a valuable biomarker in distinguishing ectopic pregnancy from other pregnancies and from non-pregnant healthy women.