Yüksek bina taşıyıcı sistemleri
Tall buildings structural systems
  1. Tez No: 84937
  2. Yazar: OSMAN BÜRGEHAN AYSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tall Building, Structural Systems, Design Criteria, Wind Loads, Seismic Loads. IX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Bu tezin amacı, dünyada 1850'li yıllardan sonra başlayan ve Türkiye'de, özellikle İstanbul'da birkaç yıl önce başlayan yüksek yapı üretimini anlayabilmek amacıyla yüksek yapıların tanımı, yüksek binalar üzerinde dominant yüklerin belirlenmesi, kısa ve öz olarak yüksek yapı tasarım sürecinde etkili olan her türlü faktörü incelemek, yüksek yapı taşıyıcı sistemlerinin tasarımında etkili olan faktörleri belirlemektir ve mimari açıdan yüksek yapı taşıyıcı sistemleri hakkında bilgi sağlamaktır. Yüksek yapılar bulundukları bölgeye ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik, şehirsel avantajlar ya da dezavantajlar sağlar. Altyapısı kuvvetli, çevreye ve şehirsel yapıya uygun yüksek yapılar, yapının gereksinimleri karşılanarak uygulanırsa, bölgeye bir çok yarar sağlar. Bunun tersi sorunlara sebep olur. Yüksek yapı tasarımı coğrafik etkilere duyarlıdır. Coğrafik etkiler rüzgar ve deprem yükleri olarak ele alınabilir. Bu yükler yüksek yapının geometrisini, boyutlarını, fonksiyonunu ve yapının taşıyıcı sistemini etkiler. Yüksek yapının taşıyıcı sisteminin verimli, ekonomik ve optimum bir düzeyde tasarlanması gerekir. Bu çalışmada, gerekli verilerin elde edilebilmesi için, kaynaklardan ve Illinois Institute of Technology, Şikago'da yapılan gözlem ve çalışmalardan yararlanılmıştır. Bu çalışmada yüksek yapının tanımı belirlenmiş, yüksek yapıyı etkileyen yükler belirlenmiş, bu yüklere dayanıklı taşıyıcı sistemler yapı malzeme ve türlerine göre sınıflandırılmıştır ve örneklerle desteklenmiştir. Sonuçta, yüksek binayı etkileyen dominant yükün rüzgar yükü olduğu, deprem yükünün ise ikincil bir düzeyde etkili olduğu anlaşılmıştır. Yüksek yapının taşıyıcı sistem tasarımının bu bulguların bilincinde tasarlanması gerektiği, ekonomik, verimli ve optimum bir yüksek yapı taşıyıcı sistemi tasarımı için yüksek yapının, olumlu olumsuz her faktörünün bir bütünün parçası olarak düşünülmesi gerektiği ve yüksek yapının uygulanabilirliğinin, ekonomikliğinin ve verimliliğinin başarılı bir taşıyıcı sistem tasarımı sayesinde sağlandığı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Yüksek Bina, Taşıyıcı Sistemleri, Tasarım Kriterleri, Rüzgar Yükleri, Deprem Yükleri. vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tall building production has started in 1850's in the world. It has started a few years ago in Turkey, especially in Istanbul. The purpose of this research is; to define the tall building, to define the dominant loads on the building, to observe shortly all the factors that are important during the design phase of the tall building, to define the factors that have effects on the design of structural system of the tall buildings, and to provide knowledge about the tall building structural systems from an architectural point of view for understanding the design and construction phase of the tall building production in the world and in Turkey. Tall buildings provide economical, social, cultural, technological and urban advantages or disadvantages to the area that they are built. Tall buildings that fit to urban structure, environment and that have strong infra structure support provides lots of advantages. The opposite creates lots of problems. Tall buildings are sensible to geographic effects and factors. Geographic effects can be considered as wind loads and seismic loads. Those loads have major effects on the geometry, function, proportions and the structural system of the tall building. Tall building structure has to be designed and calculated at an economical, efficient and optimum level. To provide the necessary data for this research, references are used, observations and projects have been developed at Illinois Institute of Technology, Chicago. In this research, definition of the tall building is given, loads effecting the tall building are defined, structural seystems resisting those defined loads are separated to structural material categories and are supported by example case study projects. As a conclusion, wind load is noticed as the dominant load effecting the tall building, while the seismic load is noticed as the secondary dominant load. It is concluded that the tall building structural siy stems has to be designed with the knowledge of those loads. To achieve an economical, efficient and optimum structure all the factors has to be considered as a part of the whole design process and it is concluded that applicability, efficiency and economy of the tall building is provided by a successful structural system design.