Sap platformunda Gui ve Fiori arayüzlerinin karşılaştırılması: Borusan cat örneği
Comparison of Gui and Fiori interfaces in sap platform: Borusan cat example
  1. Tez No: 849448
  2. Yazar: SENEM VURAL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: KKP, AHP, SAP, SAP Gui, SAP Fiori, KKP, AHP, SAP, SAP Gui, SAP Fiori
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Vural, Çolak, S. (2023). SAP platformunda Gui ve Fiori arayüzlerinin karşılaştırılması: Borusan CAT örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi. Bu çalışmanın temel amacı SAP platformunda Gui ve Fiori arayüzlerinin karşılaştırılmasını sağlayarak kullanıcıların SAP Gui ve Fiori arayüz için tercihlerini araştırarak SAP Fiori'ye geçmeyi düşünen firmalar için yol gösterici olmaktır. Ayrıca SAP arayüz geliştiricileri için de bu çalışma, yeni arayüz geliştirme işlemleri için yardımcı çıktılar sağlayabilir. SAP arayüzü devletler tercih edilen iş programı olup ciro olarak dördüncü yazılım işletmesidir. 190'dan fazla ülkede bulunmakta ve 300 binden fazla işletme tarafından kullanılmakta olup Türkiye'de 500 büyük şirketin 200'den fazlası SAP arayüzünü kullanmaktadır. SAP stardart grafik kullanıcı arayüz SAP Gui'den yeni arayüzü olarak piyasaya sürülen SAP Fiori'ye geçiş aşamasındadır. Yapılan araştırmalarda SAP Gui ile SAP Fiori'nin ayrı ayrı araştırılması görülmüştür fakat bilimsel literatür araştırmasında bir karşılaştırmaya rastlanılmamıştır. Ayrıca yapılan araştırmalarda Türkçe kaynak yok denecek kadar azdır. Yaptığımız bu çalışma ile literatüre Türkçe kaynak kazandırmak ve literatürde olmayan bilimsel SAP Gui ile SAP Fiori karşılaştırmasını literatüre kazandırmak hedeflenmektedir. Yapacağınız bu çalışma aynı zamanda kurumsal kaynak planlamasına ait arayüz tasarımlarında eksik yönleri ortaya çıkararak geliştirmeler için bilimsel analiz çalışması olacaktır. Çalışma kapsamında SAP Gui ve Sap Fiori arayüz tasarım ilkelerine göre karşılaştırma yapılmıştır. ''Borusan Makine ve Güç Sistemleri San. ve Tic. AŞ''de, dijital teknolojiler departmanında çalışan 60 uzmana anket uygulanarak analitik hiyerarşi süreci metodu ile arayüz seçimi yapılmıştır. SAP Gui ve SAP Fiori arayüzü sadece Larry Constantine ve Lucy Lockwood'ın (1999), altı tasarım ilkesine göre karşılaştırılmıştır. Teknik yönden inceleme yapılmamıştır. Ayrıca maliyet açısından da inceleme yapılmamıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara bakıldığında, arayüzü seçiminde yapı kriter öneminin 32 puanla birinci sırada olduğu tespit edilmiştir. 22 puan alan sadelik kriteri önem sırasına göre ikinci olarak yer almıştır. Görünürlük, geri bildirim ve yeniden kullanım kriterleri birbirleriyle eşit oranda olup önem sırasına göre 13 puanla üçüncü olarak belirlenmiştir. Tolerans kriteri ise 7 puanla önem sırasının en altında bulunmaktadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda, alternatifler puanlanmıştır. Puanlamaya göre SAP Gui 53,21 puan alırken, SAP Fiori 49,79 puan almıştır. Buradan yola çıkarak SAP Gui ve SAP Fiori arayüzleri karşılaştırıldığında, uzmanlara yapılan anketlere göre, SAP Gui arayüzünün tercih edildiği görülmüştür. Bu durum kullanıcıların SAP Gui arayüzüne daha fazla aşina olduklarından dolayı kaynaklanmış olabilir. Bu çalışmanın ana kriterlerine alt kriterler eklenerek çalışmanın kapsamı genişletilebilir. Ayrıca çalışma farklı şirketlere uygulanarak şirketler arası sonuçlar karşılaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Vural, Çolak, S. (2023). Comparison of Gui and Fiori interfaces on the SAP platform: The case of Borusan CAT (Unpublished master's thesis). Sakarya University. The main purpose of this study is to provide a comparison of Gui and Fiori interfaces on the SAP platform, to provide guidance for companies considering switching to SAP Fiori by researching users' preferences for SAP Gui and Fiori interface. In addition, for SAP interface developers, this study can also provide useful outputs for new interface development processes. SAP interface is the preferred business program of the states and is the fourth software enterprise in terms of turnover. it is located in more than 190 countries and is used by more than 300 thousand enterprises, and more than 200 of the 500 largest companies in Turkey use the SAP interface. SAP standart graphical user interface is in the process of transitioning from SAP Gui to SAP Fiori, which has been released as its new interface. In the researches carried out, it has been seen that SAP Gui and SAP Fiori are investigated separately, but no comparison has been found in the scientific literature. In addition, there are almost no Turkish sources in the research conducted. With this study, it is aimed to provide Turkish sources to the literature and to provide the scientific comparison of SAP Gui and SAP Fiori, which is not in the literature, to the literature. This study that you will do will also be a scientific analysis study for improvements by revealing the missing aspects in the interface designs of corporate resource planning. Within the scope of the study, a comparison was made according to SAP Gui and Sap Fiori interface design principles. In“Borusan Machinery and Power Systems Industry and Trade Incorporated Company”, this survey was applied to 60 experts working in the digital technologies department of the company and the interface selection was made using the AHP method. The SAP Gui and SAP Fiori interface were compared only according to the six design principles of Larry Constantine and Lucy Lockwood (1999). There has been no technical examination. Additionally, no analysis was made in terms of cost. Considering the findings obtained in the study, it has been determined that the importance of the structure criterion in the selection of the interface is in the first place with 32 points. he simplicity criterion, which received 22 points, took the second place in the order of importance. The visibility, feedback and reuse criteria are in equal proportion to each other and were determined as the third with 13 points in order of importance. The tolerance criterion is at the bottom of the order of importance with 7 points. As a result of the calculations made, the alternatives were scored. According to the scoring, SAP Gui scored 53.21 points, while SAP Fiori scored 49.79 points. Based on this, when SAP Gui and SAP Fiori interfaces are compared, according to surveys conducted to experts, it has been found that the SAP Gui interface is preferred. This may be due to users being more familiar with the SAP Gui interface. The scope of the study can be expanded by adding sub-criteria to the main criteria of this study. In addition, the study can be applied to different companies and the results can be compared between companies.