Otopsi yardımcılarının sorunları ve çözüm önerileri
Problems and solution suggestions of autopsy assistants
- Tez No: 849532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Otopsi Yardımcısı, Adli Tıp, İş Doyumu, Autopsy Assistant, Forensic Medicine, Job Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş ve amaç: Adli otopsi, kanuni yetkililerce istenilen sorulara yanıt arayan özelleşmiş bir postmortem (ölüm sonrası) incelemedir. Adaletin doğru bir şekilde oluşabilmesinde bilimsel verilere dayalı bilirkişi raporları yadsınamaz bir öneme sahip olup, bilgi ve deneyimli uzman hekimler tarafından yapılacak adli otopsi işlemleri adaletin sağlanması için önemli verileri ortaya koyar. Otopsi işleminin gerçekleşmesinde otopsiyi yapan doktor kadar otopsi yardımcıları da önemli bir göreve sahiptir. Otopsi Yardımcılığı Programı, Adli Tıp Kurumlarında ve hastanelerin otopsi yapılan birimlerinde Adli Tıp Uzmanı ile birlikte çalışacak, otopsi tekniklerini ve otopsi sonrası ceset ve dokular üzerinde yapılacak işlemleri bilen meslek elemanları yetiştiren 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Çalışmamızın amacı otopsi yardımcılarına anket çalışması yaparak, otopsi yardımcılarının, fiziki çalışma koşulları, iş güvenliği, iş yükü ve dağılımı, kurum içi iletişimi, mesleki etkilenme düzeyleri gibi konularda istatistiki analizler sayesinde bilgi sahibi olup saptanan sorunlara yönelik çözüm önerileri getirerek otopsi yardımcılarının fiziksel ve psikolojik sağlıklarının korunması adına alınabilecek ekstra önlemleri belirlemek, otopsi işlemine katılan kişilerin bulaşıcı hastalıklar konusunda alınabilecek önemler aracılığıyla risklerini azaltmak, böylece iş gücü kaybını önlemek ve toplum sağlığının daha etkin korunmasını sağlamak, otopsi yardımcılarının görev dağılımını ve çalışma düzeninin tespit edilerek, ek personel ihtiyacı varsa tespit etmek, otopsi yardımcılarının daha etkin ve motive çalışmalarına yardımcı olmak, otopsi süreci sırasında oluşabilecek insan kaynaklı hataları en aza indirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmanın örneklemi herhangi bir kamu kuruluşunda aktif olarak çalışan otopsi yardımcıları arasından seçilmiştir. Otopsi yardımcısı olarak çalışan kişilere Google Form aracılığıyla hazırlanmış ölçek formu gönderilmiştir. Katılımcılara online bilgilendirme formu gönderilmiş ve onam formu alınmıştır. 64 erkek 64 kadın olmak üzere toplamda 128 katılımcıdan elde edilen veriler SPPS 26 programı ile analiz edilmiştir. Demografik değişkenlere göre frekans ile yüzde dağılımı verilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi a = 0,05 olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda genel memnuniyetin ölçek puanı toplamına göre ortalama seviyede olduğu görülmektedir. Ölçek alt boyutlarında ortalama puana göre değerlendirme yapıldığında çalışanlar arası iletişim algısının en yüksek olduğu saptanmıştır. Mesleki etkilenme algısı, görev yetki ve sorumluluk algısı, kurum içi iletişim algısı, iş yeri koşulları algısının ölçek puan ortalamasına göre orta seviyede olduğu saptanmıştır. Sonuç: Pilot çalışmamızda otopsi yardımcılarında kurum içi iletişim geliştirilmesi, görev yetki ve sorumluluklarda değişiklikler yapılması, mesleki etkilenmenin azaltması ve iş yeri koşullarının değiştirilmesi ile iş memnuniyetlerinin artacağı, mesleki risklerin azalacağı ve çalışan ve toplum sağlığına katkıda bulunulacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective:. Forensic autopsy is a specialized postmortem examination that seeks answers to questions requested by legal authorities. Expert reports based on scientific data are of undeniable importance in the proper administration of justice, and forensic autopsies performed by knowledgeable and experienced specialist physicians reveal important data for ensuring justice. Autopsy assistants have an important role in the autopsy process as well as the doctor performing the autopsy. Autopsy Assistant Program is a 2-year associate degree program that trains professionals who will work with Forensic Medicine Specialists in Forensic Medicine Institutions and hospitals' autopsy units, who know autopsy techniques and the procedures to be performed on corpses and tissues after autopsy. The aim of our study is to improve the physical and psychological health of autopsy assistants by conducting a survey of autopsy assistants, obtaining information about autopsy assistants' physical working conditions, job security, workload and distribution, in-house communication, professional influence levels, etc., through statistical analysis, and providing solution suggestions for the detected problems. To determine the extra precautions that can be taken for the protection of autopsy, to reduce the risks of people participating in the autopsy process through the precautions that can be taken regarding infectious diseases, thus to prevent workforce loss and to ensure more effective protection of public health, to determine the task distribution and working order of autopsy assistants and to determine if there is a need for additional personnel, To help autopsy assistants work more effectively and motivated, and to minimize human errors that may occur during the autopsy process. Materials and methods: The sample of this study was selected among autopsy assistants actively working in any public institution. A scale form prepared via Google Form was sent to people working as autopsy assistants. An online information form was sent to the participants and a consent form was obtained. Data obtained from a total of 128 participants, 64 men and 64 women, were analyzed with the SPPS 26 program. Frequency and percentage distribution according to demographic variables are given. The level of statistical significance was defined as a = 0.05. Results: In our study, it is seen that overall satisfaction is at an average level according to the total scale score. When evaluated according to the average score in the scale sub-dimensions, it was found that the perception of communication between employees was the highest. It was determined that the perception of professional influence, perception of duty, authority and responsibility, perception of internal communication, and perception of workplace conditions were at a medium level compared to the scale score average. Conclusion:. In our pilot study, it is predicted that autopsy assistants' job satisfaction will increase, occupational risks will decrease and contribute to employee and public health by improving internal communication, making changes in duties and responsibilities, reducing professional exposure and changing workplace conditions.