Tıp öğrencileri ve hekimlerin eşcinsellik hakkındaki tutumları ve gey ve lezbiyenlerin sağlık hizmeti deneyimleri
Attitudes of medical students and physicians about homosexuality and health care experiences of gays and lesbians
- Tez No: 248909
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK CANDANSAYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: cinsel yönelim, eşcinsellik, homofobi, sağlık hizmeti, sexual orientation, homosexuality, homophobia, health care
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Eşcinsellik uluslararası sınıflandırma sistemlerinden uzun yıllar önce çıkartılmış olsa bile bazı tıp çevrelerinde halen tedavi edilmeye çalışılan bir durum olmaya devam etmektedir. Eşcinsel bireylerin toplumda karşılaştığı olumsuz tutum ve davranışlar, bir takım ruhsal sorunlar yaşamalarına neden olduğu gibi benzer tutum ve davranışlara sağlık çalışanlarından da maruz kalmaları, sağlık hizmeti alma temel haklarını engellemektedir.Bu çalışmada; sağlık hizmeti sunan psikiyatri hekimleri, psikiyatri dışı hekimler ve tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin eşcinsellik hakkındaki tutum ve yargılarının saptanması ile gey ve lezbiyen cinsel yönelimi olan insanların sağlık hizmeti alırken karşılaştıkları tutumların araştırılması hedeflenmiştir.Çalışmada eşcinselliğe karşı tutumları belirlemek için 4 alt ölçekten oluşan (heteroseksizm, homofobi, homonegativizm, yansızlık) geçerli ve güvenilir yeni bir ölçek oluşturulmuştur.Çalışmanın sonuçlarına göre tüm gruplarda erkeklerin kadınlara, bekarların evlilere, meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunlarının düz lise ve anadolu lisesi mezunlarına, öğrenciler ve akademisyenlerin uzmanlara, üniversitede görev yapanların diğer kurumlarda görev yapanlara oranla eşcinselliğe karşı daha olumsuz tutumlar taşıdıkları saptanmıştır. Kırdan kente geçtikçe ve dini inançlar arttıkça yine olumsuz tutumlar artmaktadır. Üç grup içinde en olumsuz grup öğrenci grubuyken, onları sırasıyla psikiyatri dışı hekimler ve psikiyatrlar izlemiştir.Eşcinsel bireylerin yaşadıkları deneyimlerden; eşcinsel bireylerin sağlık sisteminde de olumsuz tutum ve davranışlara maruz kaldıkları ve mağdur oldukları, homofobik ve heteroseksist tutumların özellikle ruh sağlığı alanında daha ziyade örtük şekilde kendisini gösterdiği ve hekimlerin eşcinsellik konusunda oldukça bilgisiz oldukları sonuçları ortaya çıkmıştır.Bu sonuçlara bakıldığında; Türkiye'deki özellikle tıp eğitimi başta olmak üzere yüksek öğretimin kalitesini artırmanın, hem eşcinsel bireylerin hak ve özgürlüklerinin toplumdaki diğer bireylerle eşit düzeye taşınmasına, hem de sağlık sektöründe çalışan hekim ve diğer uzmanların eşcinsellik ve eşcinsel bireylerle ilgili farkındalıklarını artırmada gerekli ve önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Homosexuality is still being considered as a situation ?to be cured? in some medical settings, despite the fact that homosexuality had been excluded from international classification systems many years ago. Social negative attitudes and behaviors faced by homosexual individuals may cause mental health problems, yet the same negative attitudes and behaviors of health caregivers may limit their rights to get medical care.This study aimed to investigate attitudes and opinions of psychiatrists, physicians other than psychiatrists, and first grade medical students about homosexuality, as well as attitudes of health caregivers faced by gays and lesbians.In this study, a new valid and reliable scale that measures attitudes toward homosexuality consisting of 4 subscales (heterosexism, homophobia, homonegativism, neutrality) was developed.Results of this study indicate that a negative attitude towards homosexuality was related to being male versus female, being single versus married, being graduated from vocational high schools or vocational religious high schools versus public high schools / science high schools / Anatolian high schools or similar high schools, being medical student or academic versus medical specialists, working at university versus other institutions. Negative attitudes towards homosexuality were higher in rural versus urban areas, and in more religious individuals. Student group was the most homophobic group of all and it was followed by physicians other than psychiatrists and psychiatrists respectively.With regard to experiences of homosexual individuals, it was found that; homosexual individuals were faced with negative attitudes and behaviors in health care system and were unjustly treated, homophobic and heterosexist attitudes were especially seen implicitly in mental health area and physicians were rather uninformed about homosexuality.When these results are considered, qualifying university education -especially medical education- in Turkey seems rather necessary and important, in order to advance homosexual people rights and freedom for social equality, as well as increase awareness of physicians and other specialists working at health care about homosexuality and homosexual individuals.