Osmanlı Devleti'nde menzil okçuluğu
Distance archery in the Ottoman Empire
- Tez No: 849618
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ERDOĞAN ÖZÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kemankeş, menzil okçuluğu, Türk okçuluğu, tirendaz, pişrev, geleneksel okçuluk, yay, zihgir, Archer, range archery, Turkish archery, tirendaz, pişrev, arrow, traditional archery, bow, thumb ring
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Osmanlı Devleti'nde okçuluk ve teşkilatlanma yapısı kendinden önceki Türk-İslam devletlerinden intikal etmiştir. Bu teşkilatlanma yapılanmasının önemli bir kısmını da menzil okçuluğu oluşturur. Bu çalışma ile menzil atıcılığının Osmanlı sosyal düzenindeki yeri incelenecektir. Bu kapsamda yararlandığımız bazı kavsname, risale gibi eserlerin yanısıra arşiv kaynakları incelememizin kapsamını ve yönünü belirleyecektir. Çalışmamızın ana eksenini okçuluk ve ok meydanlarındaki faaliyetler oluşturmaktadır. Ok meydanlarının tarihî sürecinin ele alınmasında kemankeşliğin önemli bir rolü vardır. Çalışmada bu hususa ve İstanbul'da kurulan Okçular Tekkesi'nin teşkilat yapısı ele alınacaktır. Menzil okçuluğu özellikle Osmanlı klasik döneminde önemli bir spor olmasının yansıra, muhtevası itibariyle zanaat, edebiyat gibi farklı sosyal alanlarda etkili olmuş dikkate değer bir konudur. Okçuluk, Türk tarihi boyunca hayatın birçok alanında etkili oldu. Birçok Türk devleti tarafından yay ve okun sembol olarak siyasi yazışmalarda kullanılması, kemanger ve tirger esnaf gruplarının varlığı, menzil atıcılığının özellikle 15. ve 16. yüzyıllardaki yaygınlığı bu etkiye örnek teşkil eder. Geniş kapsamda incelendiğinde okçuluk; edebiyattan sanata, spordan ekonomi ve siyasete hemen her alanda etkisini göstermiştir. Bizim çalışmamızın başlangıcını 15. yüzyılda İstanbul'da kurulmuş olan Okçular Tekkesi oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Archery was a very important aspect in Turkish history. Examined from a broad perspective archery influenced almost every field from literature to art and from sport to politics. The main axis of the paper is archery and activities in arrow fields. Albeit being an important sport especially in the Ottoman classical period, range archery in terms of composition it was a significant subject influential in different social areas such as crafts and literature. The paper in-depth examines the officers serving in range shooting, distance unit, range opening rules, shooting areas, shooting times, participation conditions, categories, competition rules and range competitions.