Niğde Belediyesinin kuruluşu, faaliyetleri ve mali durumu (1869-1960)
The establishment, avtivities and financial status of Nigde Municipality (1869-1960)
  1. Tez No: 849619
  2. Yazar: CEMİL ADAR YILMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, Belediye, Belediye Başkanı, Niğde Belediyesi, Niğde, Municipality, Mayor, Niğde Municipality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Niğde'de ilk kez belediye teşkilatının kuruluşuna Konya Vilayeti Salnamelerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda 1869 yılında tesadüf edilmiştir. Niğde tarihi üzerine pek çok akademik araştırma ve inceleme eser bulunmaktadır. Fakat halka en yakın hizmet ve yerel yönetim kuruluşu olarak kabul edilen ve uzun yıllar boyunca Niğde halkına hizmet veren Niğde Belediyesi tarihi ile ilgili 1869-1960 yılları arası dönemi kapsayan araştırmaların sayısının az olması sebebiyle araştırma bu yönde şekillendirilmiştir. Bu araştırmanın amacı; Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Dönemi ile başlayan belediye faaliyetleri içerisinde, Niğde Belediyesi'nin kuruluşu, Niğde belediye başkanlarının kimler olduğu, belediye meclis üyeleri, belediyenin mali durumu, 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu sonrasında Niğde Belediyesi'nde yaşanan değişimler, belediyenin gerçekleştirmiş olduğu imar, elektrik, su, sosyal yardım, sağlık, itfaiye, denetleme gibi faaliyet ve hizmetlerinin neler olduğu sorusuna cevap aramaktır. Araştırma konusu hakkında Konya Vilayet Salnameleri, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi, Resmi Niğde Gazetesi, Niğde Gazetesi, Niğde'nin Sesi Gazetesi Arşivleri, Niğde İl Yıllıkları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Yayınları, belediyecilik ve belediye tarihi üzerine yazılan araştırma ve inceleme eserler taranarak Niğde Belediyesi tarihi elde edilen bilgi ve belgeler ışığında detaylandırılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Niğde Belediyesi'nin kuruluş yılı, Niğde Belediyesi'nin 1869-1960 yılları arasında görev alan belediye başkanları, Niğde Belediyesi'nin mali durumu, Niğde Belediyesi'nin Niğde halkına sunduğu hizmetlerin neler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The establishment of the municipal organization for the first time in Niğde was encountered in 1869 in line with the information obtained from the Konya Vilayet Salnames. There are many academic researches and studies on the history of Niğde. However, the research has been shaped in this direction due to the small number of studies covering the period between 1869-1960 on the history of Niğde Municipality, which is accepted as the closest service and local government organization to the people and has served the people of Niğde for many years. The aim of this research is to answer the question of the establishment of Niğde Municipality, the mayors of Niğde, the members of the municipal council, the financial status of the municipality, the changes in Niğde Municipality after the Law on Municipalities enacted in 1930, and the activities and services such as zoning, electricity, water, social aid, health, fire brigade, and supervision carried out by the municipality within the municipal activities that started with the Tanzimat Period in the Ottoman Empire. Konya Vilayet Salnames, Presidential State Archives Presidency Ottoman Archives, Republican Archives, Official Niğde Newspaper, Niğde Newspaper, Niğde'nin Sesi Newspaper Archives, Niğde Provincial Yearbooks, Turkish Grand National Assembly Publications, research and review works on municipalism and municipal history were scanned and the history of Niğde Municipality was tried to be detailed via the information and documents obtained. As a result of the research, the establishment year of Niğde Municipality, the mayors of Niğde Municipality between 1869-1960, the financial status of Niğde Municipality, and the services provided by Niğde Municipality to the people of Niğde were determined.