Somut olmayan kültürel miras yönetimi ve yerel yönetim uygulamaları
Management of intangible cultural heritage and local government practices
- Tez No: 849680
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Halk Bilimi (Folklor), Archeology, Folklore
- Anahtar Kelimeler: SOKÜM, Yerel Yönetimler, Sürdürülebilirlik, Canlandırma, Geleceğe Aktarım, ICH, Local Governments, Sustainability, Revitalization, Transfer to the Future
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
UNESCO tarafından tehlike altında bulunan ve kültürel çeşitliliğin temelini oluşturan kültürel mirasların koruma altına alınması, canlandırılması ve bu konuda ulusal ve uluslararası bir farkındalık oluşturulması amacıyla 2003 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi (SOKÜM) ortaya çıkartılmıştır. Sözleşme kapsamında birey, grup ve toplulukların sahip olduğu somut olmayan kültürel mirasların kaybolma ve tek tipleşme tehlikesine karşı korunması ve gerekli çalışmaların yapılması teşvik edilmektedir. Bu çalışmaların yerelde başlaması ve sürdürülmesinin önemi sözleşme metni ve uzman görüşlerinde birçok kez vurgulanmıştır. Yerel yönetimler bu çalışmalar ekseninde en önemli aktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerel yönetimlerin sahip olduğu yetki ve etki gücü ve yereldeki miraslara ve miras taşıyıcılarına ulaşma kapasitesi oldukça geniş ve kolaydır. Bununla birlikte yerelde yürüttüğü faaliyetler arasında kültürel değerlerin yeri büyük olan belediyelerin SOKÜM unsurları hakkında yürüttüğü faaliyetler araştırılmaya değer görülmüştür. Bu kapsamda kasti örnekleme yöntemiyle seçilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Isparta Belediyesi ve Nevşehir Belediyesi'nin SOKÜM alanında yaptığı çalışmalara odaklanılmış ve verilerin analizi ve değerlendirilmesi sonucunda bir model tasarısı oluşturulmuştur. Araştırmamızda durum çalışması metodu kullanılarak nitel araştırma yöntemlerinden gözlem, görüşme ve doküman incelemesi tekniklerinde yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage (ICH) was established by UNESCO in 2003 in order to protect and revitalize cultural heritage, which is under threat and forms the basis of cultural diversity, and to raise national and international awareness on this issue. Within the scope of the Convention, it is encouraged to protect the intangible cultural heritage of individuals, groups and communities against the danger of loss and uniformization and to carry out the necessary studies. The importance of starting and sustaining these efforts locally has been emphasized many times in the text of the convention and expert opinions. Local governments appear as one of the most important actors in the axis of these activities. The power of authority and influence of local governments and their capacity to reach local heritage and heritage bearers are quite wide and easy. However, the activities carried out by municipalities, which have a great place for cultural values among the activities they carry out locally, on ICH elements were deemed worthy of research. In this context, we focused on the activities of Bursa Metropolitan Municipality, Gaziantep Metropolitan Municipality, Isparta Municipality and Nevşehir Municipality, which were selected by deliberate sampling method, in the field of ICH, and a model design was created as a result of the analysis and evaluation of the data. In our research, case study method was used and qualitative research methods such as observation, interview and document analysis techniques were utilized.