Mütekaddimûn ve müteahhirûn dönemi hadis usûlü eserlerinin karşılaştırılması
Comparison of hadith method works of the periods of mütekaddimun and müteahhirun
  1. Tez No: 849703
  2. Yazar: MERVE ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HANEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Mütekaddimûn, Müteahhirûn, Hadith, mütekaddimûn, müteahhirûn
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmamız hadis usulüne dair bir çalışma olacaktır. Hadis usulünde mütekaddimûn dönemi ve müteahhirûn dönemi ile bu dönemlerin usul eserlerini inceleyeceğiz. Hadis usulü açısından mütekaddimûn dönemi ve müteahhirûn dönemi usul eserleri önem arz etmektedir. Tezimiz beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezin konusu, amacı, kaynakları ve yöntemi belirtilecektir. İkinci bölümde hadis ilminde dönemsel bir ayrım neden oluşmuş, nasıl ortaya çıkmış ve bu dönemsel ayrım neyi ifade etmekte bunun üzerinde durmaya çalışacağız. Devamında da mütekaddimûn dönemi ve döneme ait günümüze ulaşmış üç usul eserine yer vermeye çalışacağız. Eserler birbiri ile mukayese edilerek incelenecektir. Üçüncü bölümde müteahhirûn dönemi ve döneme ait üç usul eseri incelenecektir. Dördüncü bölümde ise mütekaddimûn ve müteahhirûn dönemine ait usul eserleri birbirleriyle mukayese edilecektir. Çalışmamız sonuç bölümüyle tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study will be a study on the hadith procedure. We will examine the mütekaddimun period and the müteahhirun period in the hadith method and the methodological works of these periods. In terms of hadith procedure, the procedural works of the mutaqaddimun period and the mutaahhirun period are important. Our thesis consists of five chapters. In the first part, the subject, purpose, sources and method of the thesis will be stated. In the second part, we will try to focus on why there was a periodic distinction in the science of hadith, how it emerged and what this periodic distinction means. In the following, we will try to include the period of mutaqaddimun and three ush works from the period that have survived to the present day. The works will be examined by comparing them with each other. In the third chapter, the contractor period and three usal works from the period will be examined. In the fourth chapter, the usal works of the mütekaddimun and müteahhirun periods will be compared with each other. Our study is completed with the conclusion section.