Distopik öykü resimleri
Dystopic story paintings
  1. Tez No: 849708
  2. Yazar: HANDAN İLİŞER BATGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ DOKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Distopya, Öykü, Roman, Resimleme, Savaş, Göç, Dystopia, Story, Novel, İllustration, War, Migration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Hayatı yaşanılmaz kılan çok fazla neden var. Bu nedenlerin en etkili olanı savaşlardır. Doğal afetler ve salgın hastalıklar da en az savaşların etkisi kadar ölümcül etkilere sahiptir. Üstelik ne zaman ve nasıl geleceği 'önceden kestirilemeyen' olmaları bakımından savaşlardan daha ölümcüldürler. Ama nedenleri farklı da olsa sonuçları birbirine benziyor. Gezegeni yaşam için kötü bir yere, distopik bir alana dönüştürebiliyorlar. Bu tez çalışması kapsamında yapılan resimler özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşanan savaşlar ve peşi sıra gerçekleşen göçler, özellikle distopik romanlar (G. Orwell'in Hayvan Çiftçiliği ve 1984 Kitapları) ve öyküler (Alice Harikalar Diyarında) bağlamında düşünülerek üretilmiştir. Bu resimler genel anlamda zaman ve mekândan bağımsız olarak çizilmiş olup sonuçlara ilişkin çıkarımlar yapmaya uygun olmakla birlikte sürecin kendisine odaklanmanın daha önemli bir gerçeklik olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Bununla birlikte günlük yaşamda karşılaştığımız ve bireysel ve toplumsal etkilerinin tam olarak ölçülmesi mümkün olmayan uzun dönemli fenomenlerin üzerimizde yarattığı değişimleri çeşitli sanatçılar ve distopik öykü resimlemelerim üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many reasons that make life unlivable. The most effective of these reasons are wars. Natural disasters and epidemics have at least as deadly effects as the effects of wars. Moreover, they are more deadly than wars in that they are 'unpredictable' when and how they will come. But even though the reasons are different, the results are similar. They can turn the planet into a bad place for life, a dystopian area. The paintings made within the scope of this thesis were produced considering the wars and subsequent migrations in the Middle East geography, especially in the context of dystopian novels (G. Orwell's Animal Farming and 1984 Books) and stories (Alice in Wonderland). These pictures are generally drawn independently of time and place, and although they are suitable for making inferences about the results, they try to explain that focusing on the process itself is a more important reality. In addition, the changes created on us by long-term phenomena that we encounter in daily life and whose individual and social effects cannot be measured exactly, have been examined through various artists and my dystopian story illustrations.