İlköğretim sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi: Çankırı ili örneği
Determination of in-service training needs of primary school classroom teachers: The case of Çankırı province
  1. Tez No: 849707
  2. Yazar: ELİF YEŞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÇİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Hizmet İçi Eğitim, Hizmet İçi Eğitim İhtiyacı, Classroom teacher, In-Service Training, Need for In-Service Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, ilköğretim sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, tarama modelinde tasarlanmış nicel bir çalışmadır. Bu araştırma kapsamındaki veriler 2022/2023 eğitim öğretim sezonunda Çankırı ili sınırlarında göre yapan ilkokul sınıf öğretmenlerinden elde edilmiştir. Örneklem de bu evrenden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 100 sınıf öğretmenden oluşmaktadır. Veriler, hizmet içi eğitim anketi ile kişisel bilgi formu kullanılarak çevrimiçi olarak toplanmıştır. Hizmet içi eğitim anketi, öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarını ve eğitim tercihlerini belirlemeye yönelik bölümler içermektedir. Verilerin analizi betimsel istatistikler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve bağımsız örneklem t testi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma kapsamında öğretmenlerin hizmet içi eğitim gereksinimlerinin cinsiyet ile ilişkili olarak farklılaşmadığı, ancak yaş, mesleki kıdem, önceki katılım gibi değişkenlere göre anlamlı farklar gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin tercih ettikleri eğitim tür ve formatları ortaya konmuştur. Sonuç olarak bu araştırma, öğretmenlerin bakış açısından hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını belirlemede ve eğitim politikalarının şekillendirilmesinde katkı sağlayabilir. Ancak daha geniş örneklemlerde nitel verilerle desteklenen çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the in-service training needs of primary school teachers. The research is a quantitative study designed in the survey model. The data within the scope of this research was obtained from primary school classroom teachers working within the borders of Çankırı province in the 2022/2023 academic season. The sample consists of 100 classroom teachers selected from this universe by convenience sampling method. Data were collected online using an in-service training survey and a personal information form. The in-service training survey includes sections to identify teachers' professional development needs and training preferences. Data analysis was performed using descriptive statistics, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and independent samples t test. Within the scope of the study, it was determined that teachers' in-service training needs did not differ in relation to gender, but showed significant differences according to variables such as age, professional seniority, and previous participation. In addition, the types and formats of education preferred by teachers were revealed. As a result, this research can contribute to determining in-service training needs from the teachers' perspective and shaping education policies. However, studies supported by qualitative data on larger samples are needed.