Öğrencilerin uzaktan muhasebe eğitimine ilişkin tutumları: Shatt al-Arab Üniversitesinde bir araştırma
Students' attitudes towards distance accounting education: A research at Shatt Al-Arab University
- Tez No: 849858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE PINAR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, muhasebe, muhasebe eğitimi, eğitim kalitesi, Distance education, accounting, accounting education, education quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Covid-19 salgını sürecinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devam ettirilmesi için uzaktan eğitim hayati bir önem kazanmıştır. Daha önce yapılan çalışmalara göre öğrencilerin uzaktan öğrenmeye yönelik bakış açıları ve tutumları farklılık göstermektedir. Bazı öğrenciler uzaktan öğrenmeyi tatmin edici ve motive edici bulurken, bazıları ise geleneksel öğrenmenin yerinin doldurulamaz olduğunu düşünmektedir. Irak'ta ve dünya genelinde muhasebe eğitimi alan öğrenciler arasında uzaktan eğitimin kabul edilebilirliğinin olduğu ancak Irak gibi bazı az gelişmiş ülkelerde öğrencilere online eğitim verme konusunda bazı eksiklikler olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Irak'ın Basra şehrindeki Shatt Al-Arab Üniversitesinde yüz yüze ve uzaktan eğitim almış olan muhasebe bölümü öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin tutumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin cinsiyetlerine, gece ya da gündüz programında olmalarına, sınıflarına ve yaşlarına göre uzaktan eğitime yönelik tutumlarının değişiklik gösterip göstermediği çalışma kapsamında incelenmiştir. Bu çalışma, öğrencilerin muhasebe derslerinde uzaktan öğrenmeye yönelik tutumlarını ortaya koymak açısından önemlidir. Çalışma kapsamında toplam 357 öğrenci örneklem olarak belirlenmiş ve muhasebe bölümü öğrencilerine anket sorularından oluşan bir form dağıtılarak, soruları cevaplamaları istenmiştir. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmanın sonuçları, muhasebe bölümü öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik çok olumlu bir tutuma sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. T-testi ve ANOVA sonuçlarına göre araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyetleri, bölümleri, sınıfları ve yaşları ile uzaktan eğitim konusundaki görüşlerinin alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulguların gelecekte eğitim-öğretim faaliyetlerindeki kalitenin artırılmasında karar alıcılara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Distance education has become vital to continue education and training activities during the Covid-19 epidemic. According to previous studies, students' perspectives and attitudes towards distance learning vary. While some students find distance learning satisfying and motivating, others find traditional learning irreplaceable. It is known that distance education is acceptable among accounting students in Iraq and around the world, but there are some deficiencies in providing online education to students in some underdeveloped countries such as Iraq. This study aimed to investigate the attitudes of accounting department students who received distance education at Shatt Al-Arab University in Basra, Iraq, towards distance education. Within the scope of the study, it was examined whether students' attitudes towards distance education varied according to their gender, whether they were in a day or night program, their grades and their ages. This study is important in terms of revealing students' attitudes towards distance learning in accounting courses. In the study, a total of 357 students were determined as a sample and a form consisting of survey questions was distributed to accounting department students and they were asked to answer the questions. The results of this study, in which the quantitative research method was adopted, revealed that accounting department students have a very positive attitude towards distance education. According to the t-test and ANOVA results, statistically significant differences were detected between the genders, departments, classes and ages of the students participating in the research and the sub-dimensions of their views on distance education. It is expected that the findings obtained from the study will contribute to decision makers in increasing the quality of education and training activities in the future.