Plateletten zengin fibrin kullanımının tonsillektomi sonuçları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation the effect of using platelet-rich fibrin on tonsillectomy results
  1. Tez No: 849873
  2. Yazar: ASLIHAN OFLAZ ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KÖKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, epitelizasyon, kanama, plateletten zengin fibrin, tonsillektomi, bleeding, epithelization, pain, platelet rich fibrin, tonsillectomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada tonsillektomi ameliyatı sırasında injektable plateletten zengin fibrin (İ-PRF) kullanımının; tonsillektomi sonrası ağrı, kanama ve epitelizasyon üzerine etkisinin ortaya konması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize, çift kör ve kontrollü olarak planlandı. Etik kurul onayı sonrası Erciyes Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Nisan 2022- Ocak 2023 tarihleri arasında tonsillektomi yapılan hastalar çalışmaya alındı. Cerrahi sonrası randomize seçilen bir tonsil lojuna 3 ayrı noktadan 1 ml i-PRF enjekte edildi. Karşı tarafa da aynı boy enjektör ile ayna simetriği noktalardan aynı miktar serum fizyolojik (SF) verildi. Hastalar postoperatif 1., 7. ve 14. günlerde ağrı, yara yeri iyileşmesi ve kanama açısından değerlendirildi (Hastalar ve değerlendirmeyi yapan hekim hangi tarafa i-PRF uygulandığını bilmiyordu). İ-PRF uygulanan tonsil loju ile SF uygulanan tonsil loju verileri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya yaşları 5-43 arasında olan toplam 41 hasta dahil edildi. Ağrı skorları ameliyat sonrası 1. günde her iki tarafta da maksimumdu. Sonraki günlerde giderek azaldı ve taraflar arasında belirgin farklılık gözlenmedi (p>0,05). Her iki tarafta da postop 1. hafta ve 2. hafta tonsil lojundaki doku iyileşme oranları birbirine benzerdi. Postoperatif 14. günde iyileşme oranı %100 olan hasta sayısı çalışma grubunda daha fazlaydı ancak taraflar arası istatiksel farklılık görülmedi (p>0,05). Sonuç: Operasyon sırasında lokal olarak uygulanan i-PRF'nin tonsillektomi sonrası ağrıya ve yara yeri iyileşmesine belirgin etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the effect of using injectable platelet-rich fibrin (I-PRF) on tonsillectomy were investigated. Postoperative pain, bleeding and epithelization were analized. Patients and Methods: The study was prospective, randomized, double-blind and controlled. After ethical committee approval, patients were included the study, whom were performed tonsillectomy between April 2022 – January 2023 in a department of otolaryngology of a third stage hospital. After surgery, one cc I-PRF were injected in a randomly chosen tonsil lodge from three different points. The same amount of serum physiologie (SP) was performed to the simetrique points of opposite site by the same size injector. Pain, wound healing and bleeding were evaluated on the 1st, 7th, and 14th postoperative days. Data of both sides were compared statistically. Results: Forty-one patients were included in the study. Pain scores were highest in the study and control groups on the 1st postoperative day, but gradually decreased in the following days, and no significant difference was observed between the groups (p>0.05). Wound healing rates in the 1st week and 2nd week tonsil lodge were similar between study group and control group, Although number of patients with 100% epithelization on the postoperative 14th day were observed higher in the study group, there was no statistical difference between the groups (p>0.05). Conclusion: Platelet rich fibrin injection into tonsillectomy lodge had no significant effect on postoperative pain, wound healing and bleeding.