Sömürgecilik ve eğitim
Colonialism and education
  1. Tez No: 849879
  2. Yazar: İHSAN YABANERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Emperyalizm, Eğitim, Asimilasyon, Eğitime Yön Veren Uluslararası Kuruluşlar, Colonialism, Imperialism, Education, Assimilation, International Organizations that Direct Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Eğitim hem kültürlerin nesilden nesillere aktarımı hem de devletlerin ideoloji ve politikalarının toplumlara aktarımında son derece etkin bir rol üstlenmektedir. Dolayısıyla bağımsızlığını kazanmış, bir bayrağa ve milli marşa sahip ulus-devletlerin milli bir eğitim sistemine sahip olması da son derece önem arz etmektedir. Kültürel değerlerinden, milli değerlerinden yoksun olarak şekillenmiş bir eğitim yapısı, yabancı zihniyet ve kültürlerin istilasına açık hâle gelecektir. Bu çalışmada sömürgeciliğin asıl başarısının askeri müdahaleler ve koloni kurma şeklinde kendini gösteren klasik sömürgecilik ile değil emperyalist yayılma ile başlayan yeni-sömürgeciliğin kültürel asimilasyon politikaları kapsamında üçüncü dünyanın ve gelişmekte olan diğer ülkelerin özellikle ekonomik zayıflıklarını dikkate alarak bu ülkelerin temel politikaları ve milli eğitim sistemleri üzerinde etkili olduğu, gelişmekte olan ülkeler ile üçüncü dünya ülkelerinin ekonomik üstünlüğe sahip ülkelerce kültürel değerlerine eğitim vasıtasıyla yabancılaştırıldığı tezi savunulmaktadır. Bu araştırmada ayrıca sömürgecilik sonrasında kurulan uluslararası kuruluşlar ve ulusötesi vakıfların toplum mühendisliğine soyunarak kültürel asimilasyon yoluyla ve eğitim politikalarıyla küresel ideolojilerini aşılama ve tek tip Batı taklitçisi insan yaratmayı hedefledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education plays an extremely active role in both the transmission of cultures from generation to generation and the transmission of the ideologies and policies of states to societies. Therefore, it is extremely important for nation-states that have gained independence and have a flag and a national anthem to have a national education system. An educational structure that is devoid of cultural and national values will be open to the invasion of foreign mentalities and cultures. In this study, the main success of colonialism is not classical colonialism, which manifests itself in the form of military interventions and colony establishment, but within the scope of the cultural assimilation policies of neo-colonialism, which started with imperialist expansion, and takes into account the economic weaknesses of the third world and other developing countries, and has an impact on the basic policies and national education systems of these countries. It is argued that developing countries and third world countries are alienated from their cultural values through education by countries with economic superiority. This research also concluded that international organizations and transnational foundations established after colonialism engage in social engineering, instilling their global ideologies through cultural assimilation and educational policies, and aiming to create a uniform Western imitator of people.