Alevi Bektaşi kültürünü temsil eden Arslanbeyli Mahallesi'nin müzikal yapısının incelenmesi
Investigation of the musical structure of Arslanbeyli Neighborhood representing Alevi Bektaşi culture
  1. Tez No: 849905
  2. Yazar: ÇAĞLAR UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR TANYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Alevi Bektaşi Kültürü, Arslanbeyli Mahallesi, Müzikal Yapısı, Alevi Bektasi Culture, Arslanbeyli District, Musical Structure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, Eskişehir ilinin Arslanbeyli Mahallesi'ndeki müzik derlemelerini analiz eden türünün ilk örneğidir. Temel olarak, insan yaşamının önemli bir unsuru olan müziğin yerel halkın müzik kültürü üzerindeki etkisini keşfetmeye odaklanmakta ve yeni bir yaklaşım bulmaya çalışmaktadır. Çalışma kapsamında Eskişehir ili Arslanbeyli Mahallesi'nde saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Saha araştırması kapsamında, 12 farklı katılımcıdan elde edilen 29 ezgi, müzikal açıdan dikkat çekici özelliklere sahiptir. Bu ezgilerin, hem ritmik yapısı hem de melodi çeşitliliği bakımından zenginlik gösterdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, sözlerin yanı sıra usul ve motiflerdeki çeşitlilik, her bir ezgiyi benzersiz kılan önemli unsurlar arasındadır. Elde edilen veriler, müziğin bu geleneksel formunu daha kapsamlı bir şekilde anlamamıza olanak tanımaktadır. Arslanbeyli Mahallesi sakinlerinin geleneksel uygulamalarını sürdürmekte oldukları belirlenmiştir. Bu geleneksel ritüeller, doğum, evlilik, askere uğurlama ve cenaze gibi önemli hayat olaylarında önemli bir rol oynamaktadır. Toplanan ezgiler arasında, geçmiş dönemlere ait izlerin bulunduğu gözlemlenmiştir. Mahalle halkının gelenek, inanç ve göreneklerini günümüzde sürdürmesi, topluluğun kültürel değerlerine olan bağlılığını ve bu değerleri yaşatma çabasını vurgulamaktadır. Özellikle, ritüellerin ve ezgilerin geçmişle bütünlük taşıması, bu geleneklerin köklü ve sürekli bir şekilde devam ettiğini ortaya koymaktadır. Bu durum, Arslanbeyli Mahallesi'nin kültürel zenginliğini ve geçmişten günümüze aktarılan bu değerlerin önemini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is the first of its kind to analyze music compilations in the Arslanbeyli District of Eskişehir. Basically, it focuses on exploring the influence of music, an important element of human life, on the music culture of local people and tries to find a new approach. Within the scope of the study, field research was carried out in the Arslanbeyli District of Eskişehir province. As a result of the field research, 29 melodies were compiled from 12 people. It has been noticed that the melodies show characteristics in terms of their styles, lyrics and melodic motifs. It has been determined that the residents of Arslanbeyli Neighborhood still maintain their traditional practices. According to the sources, rituals are followed in cases such as birth, marriage, sending off to the military and funerals. It is seen that some of the collected melodies bear the traces of the past periods. The traditions, beliefs and customs of the people of Arslanbey District continue in a very similar way today. Understanding that many of these practices have been preserved confirms that the traditions are still alive.