Ortaöğretim öğrencilerinin algılanan sosyal destek, bilinçli farkındalık ve internet bağımlılığı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived social support, conscious awareness and internet addiction in secondary school students'
  1. Tez No: 849908
  2. Yazar: SEMA NUR ŞENSES KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Algılanan Sosyal Destek, Bilinçli Farkındalık, Ergenler, Internet Addiction, Perceived Social Support, Conscious Awareness, Adolescents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin algılanan sosyal destek, bilinçli farkındalık ve internet bağımlılığı ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya Kırıkkale'de öğrenim gören 423 ortaöğretim öğrencisi katılmış olup, nicel verilerle betimsel ve ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Düzeyi Ölçeği ve Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu'ndan oluşan anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmış ve istatiksel analiz yöntemlerinden tek faktörlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde bilinçli farkındalıkla internet bağımlılığı arasında negatif yönde ve düşük düzeyde; bilinçli farkındalıkla algılanan sosyal destek, aile, arkadaş, özel bir insan arasında pozitif yönde düşük düzeyde; algılanan sosyal destek ile internet bağımlılığı arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ortaöğretim öğrencilerinin internet bağımlılığı puanları ile günlük internete ayrılan süre; anne eğitim ile özel bir insan ve algılanan gelir ile algılanan sosyal destek ve alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda, bilinçli farkındalık ve çok boyutlu algılanan sosyal desteğin internet bağımlılığını %8 oranında; algılanan sosyal destek alt boyutları olan aile, arkadaş, özel bir insan puanlarının, internet bağımlılığını %9 oranında yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between perceived social support, mindfulness and internet addiction of secondary school students was examined. 423 secondary school students studying in Kırıkkale participated in the study, and it was conducted with a descriptive and relational scanning model with quantitative data. A survey consisting of a Personal Information Form, Conscious Awareness Scale, Multidimensional Perceived Social Support Level Scale and Young Internet Addiction Test-Short Form was administered to the participants. SPSS 26.0 package program was used to analyze the data, and single-factor analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and multiple regression analysis were used among the statistical analysis methods. As a result of the analysis, the relationship between conscious awareness and internet addiction is negative and at a low level; Consciously perceived social support is low in positive terms among family, friends, or a special person; It was determined that there was a low and significant negative relationship between perceived social support and internet addiction. Secondary school students' internet addiction scores and daily internet time; A significant difference was found between mother education and a special person and between perceived income and perceived social support and its sub-dimensions. As a result of the regression analysis, conscious awareness and multidimensional perceived social support reduced internet addiction by 8%; It was determined that the perceived social support sub-dimensions of family, friend, and special person scores predicted internet addiction by 9%.