Acil Serviste kan ve kan ürünleri alan hastalarda kalsiyum düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of calcium levels in patients taking blood and blood products in the Emergency Department
  1. Tez No: 849921
  2. Yazar: HALİL EMRE KOYUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARAMERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Ankara, Kan, Kan ürünü, Transfüzyon, Hipokalsemi, Emergency Medicine, Ankara, Blood, Blood Products, Transfusion, Hypocalcemia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Acil serviste kan ve kan ürünü alan hastalarımızda transfüzyon öncesi ve sonrası kalsiyum düzeylerini karşılaştırarak transfüzyon ilişkili hipokalsemi gelişip gelişmediğini ve bunun klinik olarak anlamlı olup olmadığını belirlemek üzere bu araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; Ankara ilinde Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Erişkin Acil Servisi'ne başvuran kan ve kan ürünü transfüzyonu endikasyonu olan 242 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Hastalara acil servis içerisinde transfüzyon öncesi ve sonrasında rutin tetkikler için alınan kanlar içerisinden yaklaşık 1 cc kandan kan gazı analizi ile iyonize kalsiyum düzeyi çalışılmış ve hastaların transfüzyon öncesi ve transfüzyon işlemi bittikten sonra kontrol kalsiyum düzeyleri belirlenmiştir. İyonize kalsiyum değerleri hesaplanmış ve kalsiyum değerlerindeki değişim incelenmiştir. Veriler SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan katılımcıların aldıkları kan ürünü ve sayısına göre kan ürünü aldıktan sonraki kalsiyum değerlerine baktığımızda; aferez alan katılımcıların kan ürünü aldıktan sonraki düzeltilmiş kalsiyum değeri 8,26 (±0,71), almayanların 9,09 (±0,49)'dur. Aferez alan katılımcıların kan ürünü aldıktan sonraki iyonize kalsiyum değeri 1,04 (±0,08), almayanların 1,15 (±0,11)'dur. TDP almayan katılımcıların ortalama iyonize kalsiyum değeri 1,16 (±0,11), 1 ünite alanların 1,16 (±0,25), 2 ünite alanların 1,13 (±0,09), 3 ünite alanların 1,02 (±0,05), 4 ünite ve üzeri alanların 1,07 (±0,09) olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma ile acil serviste kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan hastalarda transfüzyon ilişkili hipokalseminin hafif düzeylerde bile olsa gelişebileceğini göstermiş olduk. Uygulanan kan ürünü çeşidi ve ünite sayısına göre hipokalsemi oluşsa bile bunun klinik olarak etkilerinin yok denecek kadar az olacağını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim: We compared the calcium levels before and after transfusion in our patients who received blood and blood products in the emergency department. We examined whether or not transfusion-related hypocalcemia develops. We planned this study to determine if it is clinically significant. Materials and Methods: This study has been carried out with 242 participants who applied to Gazi University Health Research and Application Center Adult Emergency Service in Ankara province with blood and blood product transfusion indication. Ionized calcium level was studied from the blood taken for routine examinations before the transfusion in the emergency department. The control calcium levels of the patients were determined after the transfusion process. The difference between calcium values was examined. The data were analyzed with the SPSS 20.0 program. Results: The calcium values after taking the blood product were examined according to the type and number of blood products taken by the participants in the study. The mean corrected calcium value of the participants who received apheresis after taking the blood product was 8.26 (± 0.71), the value of those who did not receive apheresis was 9.09 (± 0.49). The ionized calcium value of the participants receiving apheresis after taking blood product was 1.04 (±0.08), the value of those who did not receive apheresis was 1.15 (±0.11). Average ionized calcium value of the participants after taking non-FFP blood product 1.16 (± 0.11). Ionized calcium level of participants receiving 1, 2, 3 and at least 4 units of FFP was 1.16 (±0.25), 1.13 (±0.09), 1.02 (±0.05) and 1.07 (±0.09) respectively. Conclusion: With this study, we have shown that transfusion-related hypocalcemia may develop, even at mild levels, in patients who received blood and blood product in the emergency department. We can say that even if the degree of hypocalcemia increases according to the type of blood product and the number of units applied, the clinical effects of it will be almost negligible.