Çağdaş seramik sanatında kült sembol kavramı: Elma
The concept of cult symbol in contemporary ceramic art: Apple
  1. Tez No: 849956
  2. Yazar: HACER AĞSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA TAN BUĞRA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Symbol, Cult, Apple, Ceramic, Figure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnsan, tarihin hemen her döneminde sembollerden yararlanmıştır. Doğrudan veya açık bir şekilde ifade edemediği şeyler için kainattaki ya da tabiattaki unsurları sembolleştirerek kullanmakta çözümü bulmuş ve zaman içinde bu simgeler kültleşmiştir. En eski kült semboller arasında yer alan elma figürü de mitoslardan inanç sistemlerine, kültürden sanata hayatın bütün alanlarında sözlü, yazılı ve görsel biçimlerinde kullanılmış ve kullanılmaktadır. Zamanla ortaya çıkan sanat olgusu da sıklıkla bu sembollerden yararlanmıştır. Elma figürü de sembolize ettiği anlamlar ile sanat pratiklerinin en önemli öğelerinden birini oluşturmaktadır. Bu bağlamdan yola çıkılarak tez kapsamında birinci ve ikinci bölümlerde sembol kavramı, işlevi, sembolün kültürle olan ilişkisi, kült sembol kavramı ve kült bir sembol olan elma figürünün mitolojik ve dini öykülerde nasıl ele alındığı araştırılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde geçmişten günümüze plastik sanatlarda ve spesifik olarak çağdaş seramik sanatında elma figürüne çalışmalarında yer vermiş sanatçılar ve eserleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise kişisel uygulamalara yer verilmiştir. Anahtar Kelime: Sembol, Kült, Elma, Seramik, Figür
Özet (Çeviri)
Human has made use of symbols in almost every period of history. For things that they could not express directly or clearly, found a solution by symbolizing and using elements in the universe or nature, and over time these symbols have become cultured. The apple figure, which is among the oldest cult symbols, has also been used and used in oral, written and visual forms in all areas of life from myth Decrees to belief systems, culture to art. The phenomenon of art that has emerged over time has also often made use of these symbols. The apple figure also constitutes one of the most important elements of art practices with the meanings it symbolizes. Based on this context, the concept of a symbol, its function, the relationship of a symbol to culture, the concept of a cult symbol and how the apple figure, which is a cult symbol, is treated in mythological and religious stories were investigated in the first and second chapters of the thesis. In the third part of the thesis, the artists who have included the apple figure in their works from the past to the present in plastic arts and specifically in contemporary ceramic art and their works are examined. In the fourth section, personal applications are included.