Çağdaş seramik formlarda insan kaynaklı doğa tahribatı
Human-caused nature destruction in contemporary ceramic forms
  1. Tez No: 849955
  2. Yazar: KADİR ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA TAN BUĞRA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Doğa, Ekoloji, Sanat, İnsan, Waste, Nature, Ecology, Art, Human
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sanat, sanatçının yaşadığı dönemin kültürü, inancını, felsefi ve siyasi düşünce yapısını, toplumsal ve çevresel koşullarını yansıtan bir aynadır. Sanatçılar ise duygu ve düşüncelerini duygusal ve estetik deneyimlerle eleştirel ya da destekleyici bir şekilde ifade eden özel yeteneklere sahip bireylerdir. Bu kapsamda sanat, birçok olayda olduğu gibi doğa-insan ilişkisinin ifade edilmesinde önemli bir araçtır. Özellikle son yıllarda çevre ve ekoloji temalarına odaklanan çağdaş sanatçılar doğa-insan ilişkisinde doğal kaynakların sürdürülebilirliği, çevre kirliliği, doğa tahribatı gibi konuları gündeme getirerek toplumsal farkındalığı artırmayı istemişlerdir. Bu tez çalışmasında da tarihsel açıdan insan ve doğa ilişkisinin sanatsal yansımalarına değinildikten sonra çağdaş sanatta ve seramik sanatında doğa ilişkisi literatüre göre açıklanmıştır. Eski çağlarda doğayı anlamaya çalışan insanlar, bir yandan ondan yararlanmışlar diğer yandan üstesinden gelemedikleri olağanüstü güçlere karşı da ona saygı duymayı öğrenmişlerdir. Tarım ve endüstriyel gelişmelerle birlikte doğadan daha fazla faydalanma arzusu, doğanın yağmalanmasına neden olmuştur. 20, yüzyıldan itibaren çevre sorunlarıyla mücadele edilmesi gereken bir döneme girilmiş olması tüm insanlar gibi sanatçıların da doğaya bakış açılarını değiştirmiştir. Kimi zaman sanatında doğayı içselleştiren sanatçılar kimi zaman tüketim kültürünün esiri olmuşlardır. Son yıllarda ise çevre felaketlerinin üst üste gelişmesi sanatçılara da eserlerinde doğa ve çevre bilincinin oluşturulmasında bir sorumluluk yüklemiştir. Sonuç olarak, üretilen sanat eserleriyle insan ve doğa ilişkisinde insanın çevreye karşı duyarsızlığının gelecekte tamiri mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Art is a mirror that reflects the culture, beliefs, philosophical and political worldview, social and environmental conditions of the period in which the artist lives. On the other hand, artists are people with special abilities who express their feelings and thoughts critically or supportively through emotional and aesthetic experiences. In this context, art, as in many other activities, is an important tool for expressing the relationship between nature and man. In particular, in recent years, contemporary artists dealing with environmental and ecology themes have wanted to raise public awareness by raising issues such as the sustainability of natural resources, pollution and the destruction of nature in the relationship between nature and man. In this dissertation research, after mentioning artistic reflections of the relationship between man and nature from a historical perspective, the relationship between nature in contemporary art and ceramic art is explained according to the literature. People who tried in ancient times to understand nature, on the one hand, benefited from this, and on the other hand, learned to respect it in the face of extraordinary forces that they could not overcome. The desire to gain more from nature, along with agricultural and industrial development, has led to the plunder of nature. The fact that the 20th century entered a period of struggle with environmental problems changed the way artists, like all people, view nature. Artists who sometimes internalize nature into their art sometimes become slaves to consumer culture. In recent years, the successive development of environmental disasters has placed the responsibility on artists to create an understanding of nature and the environment in their works. As a result, it was shown that human insensitivity to the environment in the relationship between man and nature through created works of art can lead to irreparable consequences in the future.