Şartlı eğitim yardımı çocuk koruma hizmetlerinin sosyo-ekolojik sistem kapsamında analizi
Analysis of conditional cash transfer for education child protection services within the scope of the socio-ecological system
  1. Tez No: 849960
  2. Yazar: İCLAL KARABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKİF ARGUN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk koruma, sosyo-ekolojik sistem, insani yardım standartları, sosyal hizmet, göç, Child protection, socio-ecological system, humanitarian aid standards, social work, migration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve İnsani Yardım Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sosyo-ekolojik yaklaşım, bireylerin, toplumların, kültürlerin, ekonomilerin ve doğal çevrenin birbiriyle etkileşim içinde olduğu karmaşık bir ağı inceleyen bir perspektif sunar. Bu yaklaşım hem bir insani yardımda çocuk korumada asgari standart olarak hem de sosyal hizmet disiplininde bir kuram olarak karşımıza çıkar. İnsan davranışlarını, kültürel pratikleri, kaynak kullanımını ve yaşam tarzlarını çevresel faktörlerin nasıl etkilediğini anlamaya odaklanırken aynı zamanda, bu etkileşimlere verilen insan tepkilerini ve bu tepkilerin sosyal, ekonomik ve çevresel sonuçlarını değerlendirir. Çocuk koruma ise çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal güvenliklerini sağlamayı amaçlayan bir kavramdır. Çocukların haklarını koruma, ihmal veya istismar durumlarına karşı çabaları içerir. Bu koruma çabaları, çocukların yaşadığı toplumda karşılaşabilecekleri riskleri, sorunları ve ihtiyaçları ele alır. Çocuk koruma önlemleri, hizmetleri ve politika unsurları, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini desteklemeyi amaçlar. Sosyo-ekolojik sistem yaklaşımı ile çocuk koruma arasındaki bağlantı, çocukların yaşadıkları çevresel faktörlerin, aile yapılarının, toplumsal normların ve kültürel dinamiklerin çocuk koruma pratiği üzerindeki etkilerini anlamak için önemlidir. Bu yaklaşım, çocukların yaşadığı sosyo-ekolojik sistem içindeki etkileşimleri göz önüne alırken, çocuk koruma stratejilerinin bu faktörleri nasıl içerdiğini ve çocukların sağlıklı gelişimini desteklemek için nasıl uyarlandığını incelemeyi amaçlar. Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı (YŞEY) Çocuk Koruma Projesi, bu bağlamda önemli bir araştırma alanı sunmaktadır. Projenin tasarımı ve uygulanması sırasında sosyo-ekolojik sistem yaklaşımının kullanılıp kullanılmadığı, göçmen çocukların yaşadığı toplumsal ve çevresel faktörlerin ne kadar dikkate alındığı ve bu faktörlerin projenin çocuk koruma bileşenine nasıl entegre edildiği sorularını yanıtlamak, projenin etkilerini daha bütünlük içinde anlamak adına kritik öneme sahiptir. Bu tez, sosyo-ekolojik sistem ve çocuk koruma kavramlarını bir araya getirerek, YŞEY Çocuk Koruma Projesi'nde bu iki perspektifin birbirleriyle nasıl etkileştiğini ve projenin çocukların korunmasında nasıl bir yaklaşım benimsediğini daha derinlemesine incelemeyi amaçlar. Bu çerçevede, projenin tasarımında, uygulanmasında ve etkilerinde sosyo-ekolojik yaklaşımın rolü detaylı bir şekilde araştırılıp anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
The socio-ecological approach provides a perspective that examines the complex network of interactions among individuals, societies, cultures, economies, and the natural environment. This approach appears both as a minimum standard in child protection in humanitarian aid and as a theory in the discipline of social work. While focusing on understanding how environmental factors influence human behaviors, cultural practices, resource utilization, and lifestyles, it also evaluates human responses to these interactions and their social, economic, and environmental consequences. Child protection, on the other hand, is a concept aimed at ensuring the physical, emotional, and social security of children. It involves efforts to protect children's rights and address neglect or abuse situations. These protective efforts address the risks, problems, and needs that children may encounter in the society they live in. Child protection measures, services, and policy elements aim to support children in growing and developing in a healthy manner. The connection between the socio-ecological system approach and child protection is crucial for understanding the impact of environmental factors, family structures, societal norms, and cultural dynamics on child protection practices. This approach considers the interactions within the socio-ecological system that children experience, examining how child protection strategies incorporate these factors and adapt to support the healthy development of children. The Conditional Education Assistance for Foreigners (CCTE) Child Protection Project provides a significant research area in this context. Answering questions about whether the socio-ecological system approach was employed during the design and implementation of the project, how much consideration was given to societal and environmental factors affecting immigrant children, and how these factors were integrated into the project's child protection component is crucial for a comprehensive understanding of the project's impact. This thesis aims to delve deeper into the intersection of socio-ecological systems and child protection concepts, specifically examining how these two perspectives interact within the CCTE Child Protection Project. In this context, the role of the socio-ecological approach in the project's design, implementation, and outcomes will be thoroughly researched and explained.