Kanda lemfosit ve lökosit miktar tayini
The Determination of lymphocyte and leukocyte in blood
- Tez No: 84999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİYE KARŞILAYAN KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lemfosit, lökosit, peroksidaz, spektrofotometri, TNBS, Lowry method, o-dianisidin iv, Lymphocyte, Leukocyte, Spectrophotometric determination, Trinitrobenzen Sulfonik Asid, Lowry method, o-dianisidine, myeloperoxidase
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Kan örneklerinde lemfosit sayımı genellikle mikroskop kullanarak, kısa sürede çok sayıda sonuç vermek durumunda olan büyük laboratuvarlarda otomatik hücre sayım aletleri ile yapılmaktadır. Mikroskop ile hücre sayımı zahmetli ve çalışan kişilere bağlı olarak sistematik hatalara fazla rastlanan bir yöntemdir. Otomatik hücre sayım aletleri ise oldukça pahalıdır. Bu konuda, klinik laboratuvar pratiğine faydalı olmak düşüncesiyle, yapılan çalışmada kan örneklerinde lemfosit tayini için kolay, duyarlı ve güvenilir spektrofotometrik yöntem geliştirilmesi incelendi. Bu çalışmada, alman kan örneklerinde lemfositler dansite gradient yöntemi ile ayrıldı. Lemfosit hücreleri pH 9.5 olan karbonat tampon çözeltisinde 42 ° C'da yaran saat ısıtılarak tümüyle parçalandı. Elde edilen hücre içeriği trinitrobenzen sülfonik asid ile pH 9.5 olan karbonat tamponunda 42 ° C'da 1 saat reaksiyona maruz bırakıldı. Oluşan renkli ürünün absorbsiyon spektrumunda 350 nm ve 420 nın'de yer alan pikler dikkate alınarak kalibrasyon eğrileri çizildi, ikinci olarak, lemfosit miktar tayini için Lowry yönteminden yararlanıldı. Bu yöntemde 650 nm ve 750 nm'de ölçülen absorbsiyon değerleri ile kalibrasyon eğrileri çizildi. Bu iki yöntem ve mikroskopta sayım ile alman sonuçlar kıyaslandı. Klinik değerlendirmelerde kanda lökosit sayısının değeri genellikle lemfosit sayışma göre daha fazla önem taşımaktadır. Kanda lökosit sayısı da mikroskop ya da otomatik hücre sayım aletleri ile yapılmaktadır. Bu nedenle, çalışmada ek olarak kan örnekleri için spektrofotometrik lökosit tayin yöntemi geliştirilmesi incelendi. Belirtilen yöntemde peroksidaz enziminin o-dianisidin ile reaksiyonu dikkate alındı. 400 nm'de ölçülen absorbsiyon değerleri ile kalibrasyon eğrisi çizildi. Sonuçlar otomatik hücre sayım aletinde elde edilen değerler ile kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The lymphocyte cell counting in blood samples are made usually by using light microscope. Automatic cell counters are used also for the quantitation of lymphocyte in blood if many samples need to measure in a short time. The enumeration of lymphocyte by using light microscope is difficult and personal systematic errors that are widely encountered and varies considerably from person to person. But, automatic cell counters are very expensive instruments. Hoping to be useful for the clinical laboratory works, the development of easy, precise and reliable spectrophotometric method for the determination of lymphocyte in blood samples was studied. In this work, lymphocytes were separated from blood samples with density gradient centrifugation method. These cells were digested completely by heating in carbonate buffer (pH 9.5), at 42 ° C for halfan hour. The reaction of the obtained cell content solutions with trinitrobenzene sulphonic acid were performed in carbonate buffer (pH 9.5) at 42 ° C again for one hour. The calibration graphs were generated from the absorbances at 350 run and 420 nm of the absorption spectra of the obtained coloured product solution. Secondly, Lowry method were applied for the quantitation of lymphocytes in blood samples. The calibration graphs were obtained with the absorbancies at 650 nm and 750 nm of the absorption spectra. However leukocyte counts is more important than the lymphocyte counts in blood for clinicians. Hence, in addition, the development of a spectrophotometric method for the determination of leukocyte counts in blood were studied. The reaction of peroxidase enzyme with o-dianisidine was performed. The calibration graph was obtained with the absorbancies at 400 nm of the spectra. The results obtained with this method and using automatic cell counter were compared.