İş makinalarında aşınma ömrü kriterlerinin incelenmesi
Wear life criterions in mining machines
  1. Tez No: 84998
  2. Yazar: GÖKHAN ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULVİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, malzeme, iş makinası, kaynak, konstrüksiyon. VI, Wear, material, mining machines, welding, construction. Vll
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET İş makinalarında aşınma, tasarımda ve işletmede karşılaşılan en büyük sorundur. Aşınan parçaların yenileme maliyeti ve değiştirme zamanının çok oluşu, büyük işgücü kayıplarına yol açmakta ve dolayısıyla verimliliği azaltmaktadır. İş makinalarında oluşan aşınma türlerini ve mekanizmasını bilmek problemin çözümü için bir başlangıçtır. Aşınma nedeniyle büyük miktarlarda çelik toprağa ve yağa karışmaktadır. Bu konudaki malzeme geliştirme çalışmaları sürekli iyileştirme anlayışıyla devam etmektedir. Aşınma dayanımlı malzemeler, malzemelerin özellikleri bu tezde öncelikle değinilen konulardır. Malzeme dayanımını arttırmaya yönelik önlemlerin başında uygun malzeme seçimi, konstrüksiyonda değişiklikler, kaynak takviyesi, termokimyasal işlemler ve malzeme yüzeyini abrazyona dayanımlı malzeme ile kaplamak gelir. Aşınmayı kontrol edebilmek için ölçüm yöntemlerinden birini kullanmak gerekir. İşletme şartlarında makine çalışırken kullanılan yağ analizi en avantajlı yöntemlerden birisidir. Aşınma parçaları üzerinde yapılan konstrüktif değişikliklerin ise aşınmaya etkileri imalatçıların üzerinde çalıştığı bir başka konu olarak ele alınmıştır. Türkiye'de büyük üretim kapasitesi ve makine parkı bu dalda büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Teknolojinin geliştirilmesine yardımcı çalışmalar ise yok denilecek kadar azdır. Türkiye'deki iş makinaları üreticisi firmaların bu konudaki çalışmaları ise kullanıcı istekleri doğrultusunda olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Wear in the machines is the biggest problem in managing and designing. The high cost of renewing the worn components and chancing time is long. This causes big loss of workforce and as a result of this decreases productivity. It is the first step to know the kinds of wear and wear mechanism in machines. Because of wear a big amount of steel weaves earth and oil. Material development productions about this subject has still been continuing to perfect the models. Wear resistant materials and the properties of these materials are the subjects which are specially mentioned in this thesis. The most precautions taken to reduce material resistance, are choosing the correct materials, changes in the construction, consolidation of welding thermochemical treatments, and covering the surface of the materials with abrasion resistant materials. In order to control the wear one of the measuring methods should be used. The oil analysis in the operational conditions while the machine is working is one of the most advantages measuring methods. The influences of constructive changes on wear parts are examined as another subject that the producers are still working on. Production capacity and machine park in Turkey on this field forms a big potential. There are almost no works to improve the technology. The studies of wills the machine producing firms in Turkey are only according to the wills of the users.