Takipteki kredilerin makroekonomik belirleyicileri: Mevduat bankalarında bir uygulama
Macroeconomic determinants of non-performing loans: An application in deposit banks
  1. Tez No: 850009
  2. Yazar: NURAY ATALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Takipteki Krediler, Bankacılık, Makroekonomik Faktörler, Non-Performing Loans, Banking, Macroeconomic Factors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, mevduat bankaları için takipteki kredi oranlarına etki eden faktörlerin araştırılmasıdır. Çalışmada, 2018-2022 döneminde Türkiye'de faaliyette bulunan mevduat bankaların kredi türlerine göre aylık veriler kullanılarak, ARDL sınır testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda takipteki konut kredisi oranı ve takipteki taşıt kredisi oranı ile enflasyon oranı, işsizlik oranı ve dolar kuru arasında eşbütünleşme tespit edilememiştir. Diğer taraftan takipteki ihtiyaç kredileri ile enflasyon oranı, işsizlik oranı ve dolar kuru arasında eşbütünleşme ilişkisi bulunduğu belirlenmiştir. Uzun dönem katsayı tahminleri ile enflasyon ve dolar kurundaki artışın takipteki ihtiyaç kredisi oranını düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. İşsizlik oranının ise takipteki ihtiyaç kredileri üzerindeki etkisi istatistiksel olarak açıklanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the factors affecting non-performing loan rates for deposit banks. In the study, ARDL bounds test was applied using monthly data according to loan types of deposit banks operating in Turkey in the 2018-2022 period. As a result of the analysis, no cointegration could be detected between the non-performing housing loan rate and the non-performing vehicle loan rate with the inflation rate, unemployment rate and dollar exchange rate. On the other hand, it has been determined that there is a cointegration relationship between non-performing consumer loans and the inflation rate, unemployment rate and dollar exchange rate. With long-term coefficient estimates, it has been concluded that the increase in inflation and dollar exchange rate reduces the rate of non-performing consumer loans. The effect of the unemployment rate on non-performing consumer loans cannot be explained statistically.