Türkiye'de COVID-19 pandemisinin sektörel etkileri
Sectoral effects of the COVID-19 pandemic in Turkey
- Tez No: 850008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZTÜRK ÇETENAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Salgın Hastalıklar, Pandemi, Salgın Hastalıkların Ekonomik Etkisi, Covid-19, Epidemics, Pandemic, Economic Impact of Epidemics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dünya var oluşundan bu yana tarihte pek çok salgın hastalıklarla karşı karşıya kalmıştır. Küreselleşmenin artmasıyla beraber bu salgın hastalıklar hızlı bir biçimde yayılmıştır. Salgınların etkileri sosyal, ekonomik ve politik olmak üzere çok boyutlu etkileri söz konusudur. Kimi ülkeler bu etkileri daha derinden hissederken, kimi ülkelerde ise hafif hissedilmiştir. Salgın hastalıkları kontrol edebilmek gayesiyle her ülke kendi koşulları doğrultusunda pek çok önlem uygulamış ve bu salgınların etkisini en az seviyeye indirgenmeye çalışılmıştır. Covid-19 pandemisinde Türkiye'de ilk vaka 2020 yılının Mart ayında görülmüştür. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik, sosyal ve toplumsal alanlarda birtakım önlemler uygulanmıştır. Zamanla bu önlemlerde değişiklik olmuş ve aşılamanın çoğalmasıyla beraber aşamalı olarak normalleşmeye geçilmeye başlanmıştır. Covid-19 sağlık krizinin sebep olduğu ekonomik kayıplar sonucunda Türkiye ekonomisinde de bazı dalgalanmalar ortaya çıkmıştır. Bu dalgalanmaların etkisi ise her kesimde kendisini göstermiştir. Ve küresel ekonominin daralmasına yol açmış, böylelikle kriz dönemine adım atılmıştır. Bu çalışma geçmişten bugüne insanoğlunun karşılaştığı salgın hastalıkların neler olduğunu ve hastalıkların ekonomi üzerindeki tesirini, Covid-19'un küresel ekonomik etkilerini açıkladıktan sonra, Türk ekonomisine etkilerini sektörel bir bakış açısıyla ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The world has faced many epidemics in history since its existence. With the increase in globalization, these epidemics have spread rapidly. The effects of epidemics have multidimensional effects, including social, economic and political. While some countries have felt these effects more deeply, some countries have felt them slightly. In order to control epidemics, each country has implemented many measures in line with its own conditions and tried to minimize the impact of these epidemics. In the Covid-19 pandemic, the first case in Turkey was seen in March 2020. As in the whole world, some measures have been implemented in economic, social and social areas in our country. Over time, these measures have changed and gradual normalization has begun with the increase in vaccination. As a result of the economic losses caused by the Covid-19 health crisis, some fluctuations also emerged in the Turkish economy. The impact of these fluctuations manifested itself in every segment. And it led to the contraction of the global economy, thus stepping into the crisis period. This study aims to reveal the epidemics that human beings have faced from past to present, the effects of diseases on the economy, the global economic effects of Covid-19, and its effects on the Turkish economy from a sectoral perspective.