The current perception of the ethics of the art of acting in Istanbul
İstanbul'da oyunculuk sanatının güncel etik algısı
- Tez No: 850019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER ALİ AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oyunculuk Sanatı, Etik, Mesleki Etik, Usta-Çırak, Acting Art, Ethics, Professional Ethics, Master-Apprentice
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
“İstanbul'da Oyunculuk Sanatının Güncel Etik Algısı”adlı yüksek lisans tez çalışmasında, Oyunculuk Sanatı ve etik kavramı arasındaki ilişkinin saptanması için çeşitli araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Oyunculuk Sanatının Antik Yunan'dan günümüze tarihsel gelişimi ile ilgili araştırma sonucunda edinilen bilgilere yer verilmiştir. İstanbul'da yaşayan oyuncularla, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile yapılan röportajların ve literatür taramalarının sonucunda, oyunculuk sanatı ve etik kavramı ilişkisi irdelenmiştir. Yapılan röportajlarda, oyuncular yaşlarına, eğitimlerine ve çalışma koşullarına göre ayrılarak gruplandırılmıştır. Bu tez çalışmasında, bir oyuncunun kendine, performansına, prensiplerine, mesleğine ve meslektaşlarına, özetle sanatına bakış açısının,“etik algı”ile ilişkisini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Oyuncuların farklı kökenlerden gelmesine rağmen oyunculuk sanatına ilişkin sorumluluk bilinçlerinin ve mesleklerini uyguladıkları alan olan sahnede, tiyatroda, geliştirdikleri iş disiplini, çalışma, maddi gelirin yanı sıra mesleklerini yapmaya büyük bir“istek”duymalarının motivasyon sağladığı kanısına varılmıştır. Oyunculuk sanatında eğitimin önemi vurgulanırken, usta-çırak ilişkisinin de önemi ve eğitici bir yapı olduğu ortaya çıkmıştır. Tezin amacı günümüzde İstanbul'da yaşayan oyuncular üzerinden, oyunculukta etik algısı değerlendirilerek, oyunculuk sanatının tarihsel süreci ve oyuncunun mesleki etik tavrının araştırılması olarak belirlenmiştir. Oyuncuların mesleklerini icra ederken meslektaşları ve sektörün diğer çalışanlarıyla, hatta seyircisiyle gelişen bağları, kendilerini var ederken yarattıkları alanda, sınırlarını belirleyen kuralları irdelenmiştir. Bireylere göre değişkenlik gösteren alışkanlıkların, oyuncuların birbiriyle etkileşimlerinden ileri gelen eylemleriyle, kuralları esnettiğine de rastlanılmıştır. Bu kurallar, Oyunculuk Sanatını icra eden oyuncuların etik algılarını oluştururken, mesleki olarak etik meselesinin de, mesleğe adım atan oyuncular tarafından daha çok usta-çırak ilişkisi sonucu kabul edildiği görülmüştür. Eğitimin teknik olarak faydalı olduğu görüşü ağırlık kazanırken, usta-çırak ilişkisinin önemi vurgulanmıştır. Çalışmaya başlarken hedeflenen etik ve mesleki etik bağlamında, oyuncuların etik algısı, mesleki anlamda sorumluluğun önemi vurgulanarak araştırılmış ve alanda yapılacak çalışmaların incelenmesine yönelik, katkı sağlayacağı düşünülerek yukarıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis titled“The Current Perception of The Ethics of The Art of Acting in Istanbul”various studies have been carried out to determine the relationship between the art of acting and the concept of ethics. The information obtained as a result of the research on the historical development of the Art of Acting from Ancient Greece to the present is given. As a result of the interviews with the actors living in Istanbul, using the semi-structured interview method and the literature review, the relationship between the art of acting and the concept of ethics was examined. In the interviews, the players were grouped according to their age, education and working conditions. In this thesis, it is aimed to reveal the relationship between an actor's perspective on himself, his performance, principles, profession and colleagues, in short, his art, and“ethical perception”. Despite the fact that the actors come from different backgrounds, it has been concluded that their sense of responsibility regarding the art of acting and the work discipline they have developed in the stage and theater, where they practice their profession, as well as their work and financial income, as well as a great“desire”to do their profession, provide motivation. While emphasizing the importance of education in the art of acting, it has been revealed that the master-apprentice relationship is also important and an educational structure. The aim of the thesis has been determined as the historical process of the acting art and the professional ethical attitude of the actor by evaluating the ethical perception in acting through the actors living in Istanbul today. The bonds that the actors develop with their colleagues and other employees of the sector, even with the audience while performing their profession, and the rules that determine the boundaries of the area they create while creating themselves are examined. It has also been found that the habits that vary according to the individuals bend the rules with the actions of the players resulting from their interactions with each other. While these rules create the ethical perceptions of the players performing the Art of Acting, it has been seen that the ethical issue as a profession is accepted by the players who step into the profession as a result of the master-apprentice relationship. While the view that education is technically beneficial gained weight, the importance of the master-apprentice relationship was emphasized. In the context of ethics and professional ethics aimed at the beginning of the study, the ethical perception of the players was investigated by emphasizing the importance of professional responsibility, and the above results were reached considering that it would contribute to the examination of the studies to be done in the field.