Yetişkin depresyon düzeylerinin bağlanma stilleri ve demografik açısından incelenmesi
Examination of depression levels of adults in terms of attachment styles and demographic variables
  1. Tez No: 850031
  2. Yazar: CANSU GÜRDAĞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE MERVE KALINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Bağlanma, Yetişkin, Bağlanma Stilleri, Depression, Attachment, Adulthood, Attachment Styles
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma, yetişkinlik çağında olan bireylerin depresyon ve bağlanma stillerinin çeşitli demografik özellikler açısından incelemektedir. Araştırmaya 394 kişi katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların cinsiyet, medeni durum ve gelir düzeyi açısından depresyon ve bağlanma stillerinin incelenmesi amacıyla karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Depresyon ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon analizi yapılmıştır. Nicel analiz yöntemleri uygulanan araştırmada veriler istatistik yazılımına girilerek analize hazır hale getirilmiştir. Karşılaştırma testleri için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson korelasyonu analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, kadın ve erkeklerin depresyon ve bağlanma stilleri puanlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Kadın ve erkek katılımcıların depresyon ve bağlanma stillerinin benzerlik gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Medeni durum açısından depresyon skorlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Evli ve bekar katılımcıların depresyon düzeyleri benzer bulunmuştur. Bununla birlikte, bağlanma stillerinin medeni durum açısından anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Evli katılımcıların güvenli bağlanma puanları bekar katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Öte yandan, bekar katılımcıların kaygılı ve kaçıngan bağlanma stili puanlarının evli katılımcılara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Gelir düzeyi açısından incelendiğinde, düşük gelir düzeyindeki katılımcıların depresyon puanlarının orta ve yüksek gelir düzeyindeki katılımcılara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Güvenli bağlanma düzeyi orta gelir düzeyindeki katılımcılarda daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların depresyon ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiye yönelik bulgular incelendiğinde, güvenli bağlanma stili ile depresyon arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Depresyon ile kaygılı ve kaçıngan bağlanma stilleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı korelasyon saptanmıştır. Yaş değişkeni ile depresyon arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Kaygılı-kararsız bağlanma stili ile yaş arasında negatif yönlü ve anlamlı korelasyon saptanmıştır. Kaçınan ve güvenli bağlanma stilinin depresyon düzeyinin %31'ini anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular daha önce yapılan araştırmalarla karşılaştırılarak ileri araştırma ve uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examines adults' depression and attachment styles in terms of various demographic characteristics.394 people participated in the study. Sociodemographic information form, Beck Depression Scale and Three Dimensional Attachment Styles Scale were applied to the participants. Comparison tests were applied to examine the depression and attachment styles of the participants in terms of gender, marital status and income level. Correlation analysis was performed to examine the relationship between depression and attachment styles. Quantitative analysis methods were applied and the data were entered into the statistical software and made ready for analysis. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were applied for comparison tests. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between variables. In line with the findings obtained in the study, no significant difference was found in the depression and attachment styles scores of women and men. It was concluded that depression and attachment styles of female and male participants were similar. No significant difference was found in depression scores in terms of marital status. Depression levels of married and single participants were similar. However, attachment styles were found to differ significantly in terms of marital status. Secure attachment scores of married participants were significantly higher than single participants. On the other hand, anxious and avoidant attachment style scores of single participants were found to be significantly higher than married participants. When analyzed in terms of income level, it was found that depression scores of low-income participants were significantly higher than those of middle and high-income participants. Secure attachment level was found to be higher in middle-income participants. When the findings regarding the relationship between depression and attachment styles of the participants were analyzed, a negative and significant relationship was found between secure attachment style and depression. A positive and significant correlation was found between depression and anxious and avoidant attachment styles. There was no significant correlation between age and depression. There was a negative and significant correlation between anxious-ambivalent attachment style and age. It was found that avoidant and secure attachment styles significantly predicted 31% of the depression level. The findings obtained in the study were compared with previous studies and suggestions for further research and applications were presented.