Sosyal medya, mahremiyet ve dindarlık ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship between social media, privacy and religiosity
- Tez No: 850030
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medyada Paylaşım, Mahremiyet, Dindarlık, Din, Sosyal Medya, Sharing on Social Media, Privacy, Religiosity, Religion, Social Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal medya, mahremiyet ve dindarlık arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiye etki eden faktörleri incelemektir. Araştırmanın örneklem grubu, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat, Fen, Hukuk ve Eğitim Fakültesi Bölümlerinin bütün sınıflarından tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilmiş 384 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği Dini Hayat Ölçeği, Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği Mahremiyet Ölçeği ve Sosyal Medyada Paylaşımda Bulunma Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada örneklem grubunun dindarlık ve mahremiyet konusundaki görüşleri ile sosyal medyada paylaşımda bulunma davranışları çeşitli değişkenler açısından analiz edilmiştir. Uygulanan analizler neticesinde mahremiyet ile sosyal medyada paylaşımda bulunma arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişkinin var olduğu, dindarlık ile sosyal medyada paylaşımda bulunma arasında bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social media, privacy and religiosity and the factors affecting this relationship. The sample group of the research consists of 384 students selected by random sampling method from all classes of the Theology, Science, Law and Education Faculty Departments of Necmettin Erbakan University. Religious Life Scale developed by Dokuz Eylül University faculty members, Privacy Scale and Social Media Sharing Scale developed by Sütçü İmam University faculty members were used as data collection tools in the study. In the study, the sample group's views on religiosity and privacy and their sharing behavior on social media were analyzed in terms of various variables. As a result of the analysis, it was determined that there was a negative significant relationship between privacy and sharing on social media, and that there was no relationship between religiosity and sharing on social media.