Siber suçlarla mücadelede sosyal hizmet
Social work in fighting cybercrimes
- Tez No: 850083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ALİ KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyal Hizmet, Science and Technology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Siber Suç, Sosyal Hizmet, Siber Mağduriyet, Dijitalleşme, Cybercrime, Social Work, Cyber Victimization, Digitalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma; siber suçlarla mücadelede sosyal hizmetin rolünü ve etkisini incelemek, önemini vurgulamak, etkili bir şekilde kullanılmasını hedeflemektedir. Buna ek olarak çalışma; toplumun güvenliğinin arttırılması, mağdurlara yardım sağlanması, siber suç faillerinin rehabilitasyonu ve siber suçların önlenmesi gibi alanlarda sosyal hizmetin nasıl katkıda bulunabileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada; İçişleri Bakanlığı, FBI ve ITU gibi kaynaklardan elde edilen istatistiki veriler kullanılmıştır. Siber suçların tanımı, türleri, etkileri, önlenmesi ve ıslah edilmesi gibi konular ele alınmıştır. Sosyal hizmetin siber suçlarla ilgili görev, sorumluluk ve uygulamaları da incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları; siber suçlarla mücadelede sadece hukuki ve teknik önlemlerin yeterli olmadığını, sosyal hizmet gibi insan odaklı ve bütüncül bir yaklaşıma da ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Sosyal hizmet; siber suçların nedenlerini, etkilerini ve sonuçlarını anlamak, siber suçlara karşı farkındalık ve bilinç oluşturmak, siber suç mağdurlarına psikososyal destek sağlamak, siber suç faillerine eğitim ve danışmanlık vermek, siber suçların önlenmesi için politika ve programlar geliştirmek gibi görevler üstlenmelidir. Bu çalışma siber suçlarla ilgili sosyal hizmet alanında bilimsel birikime katkı sunmayı amaçlamanın yanında sosyal hizmet disiplininin bu alandaki güçlü ve zayıf yönlerini, metodolojik ve etik sorunlarını, araştırma boşluklarını ve gelecek çalışmalar için önerilerini de detaylı bir şekilde ele almaktadır. Ayrıca siber suçlarla mücadelede multidisipliner bir bakış açısının önemini vurgulayarak sosyal çalışmacılar, araştırmacılar, politika yapıcılar ve ilgili diğer paydaşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role and impact of social work in fighting cybercrime, to highlight its importance, and to target its effective use. In addition, the study aims to reveal how social work can contribute to the areas of increasing the security of the society, providing assistance to the victims, rehabilitating the cybercrime perpetrators, and preventing cybercrime. In the study, statistical data obtained from sources such as the Ministry of Interior, FBI and ITU were used. Topics such as the definition, types, effects, prevention and rehabilitation of cybercrime were discussed. The tasks, responsibilities and practices of social work related to cybercrime were also examined. The results of the study show that legal and technical measures alone are not sufficient in fighting cybercrime, and that a human-centered and holistic approach such as social work is also needed. Social work should undertake tasks such as understanding the causes, effects and consequences of cybercrime, creating awareness and consciousness against cybercrime, providing psychosocial support to cybercrime victims, giving education and counseling to cybercrime perpetrators, and developing policies and programs for the prevention of cybercrime. This study, in addition to aiming to contribute to the scientific accumulation in the field of social work related to cybercrime, also addresses in detail the strengths and weaknesses of the social work discipline in this field, the methodological and ethical problems, the research gaps and the suggestions for future studies. It also emphasizes the importance of a multidisciplinary perspective in fighting cybercrime and encourages collaboration and coordination among social workers, researchers, policy makers and other relevant stakeholders.
Benzer Tezler
- Siber suçlarla mücadelede Türkiye-Avrupa birliği arasındaki işbirliği
Turkey and European union collaboration upon cyber crime
FIRAT KÖKKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
HukukFırat ÜniversitesiGirişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZÜLFÜKAR AYTAÇ KİŞMAN
- Uluslararası siber suçlarla mücadelede İNTERPOL'ün rolü
The role of İNTERPOL in combating international cybercrimes
AYBUKE ÜNAL İSLAMOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Uluslararası İlişkilerSelçuk ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
- Siber suçlar sözleşmesinin getirdikleri ve iç hukuk açısından konuya yaklaşım
Insights into the convention on cybercrime and the approach interms of domestic law
NUSRET ONUR AKPEK
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Hukukİstanbul Bilgi ÜniversitesiHukuk Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. LEYLA BERBER
YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN BAŞALP
YRD. DOÇ. DR. MEHMET BEDİİ KAYA
- Uluslararası boyutta siber suçlarla mücadele ve Türk polis teşkilatının faaliyetleri
Struggling cybercrime at the international level and activities of the Turkish police organization
SEÇKİN KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Uluslararası İlişkilerFırat ÜniversitesiTeknoloji ve Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZÜLFÜKAR AYTAÇ KİŞMAN