Milliyetçi cephe hükümetleri döneminde iç ve dış politika (1975-1977)
Domestic and foreign policy during the nationalist front governments (1975-1977)
- Tez No: 850110
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçi Cephe, Adalet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Selamet Partisi, Nationalist Front, Justice Party, Republican Trust Party, Nationalist Movement Party, National Salvation Party
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Milliyetçi Cephe Hükümetleri sağ tandanslı partilerin bir araya gelmesiyle birlikte Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'in liderliğinde kurulmuştur. I. Milliyetçi Cephe Hükümeti 31 Mart 1975 tarihinde Adalet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Milli Selamet Partisi'nin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. I. Milliyetçi Cephe Hükümeti varlığını Haziran 1977 seçimlerine kadar sürdürmüştür. Yapılan seçimlerden sonra hiçbir parti tek başına iktidar olacak çoğunluğa erişemediği için Bülent Ecevit'in hükümeti kurma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Hükümeti kurma görevi Süleyman Demirel'e verilmiştir. Demirel yeniden sağda yer alan partilerden Milliyetçi Hareket Partisi ve Milli Selamet Partisi'nin katılımıyla II. Milliyetçi Cephe Hükümeti'ni 21 Temmuz 1977 tarihinde kurulmuştur. Bu defa Cumhuriyetçi Güven Partisi Bu koalisyonun içerisinde yer almamıştır. Milliyetçi Cephe Hükümetleri 1970'li yılların en kritik döneminde görev almıştır. Gerek iç politika da gerekse dış politika da pek çok sorun ile karşı karşıya kalmıştır. İç politika da yaşanan ekonomik krizler, öğrenci olayları, siyasal kutuplaşma ve koalisyon ortakları arasında yaşanan anlaşmazlıklar dikkat çekmektedir. Dış politika da ise Kıbrıs Barış harekâtı sonrasında ABD'nin uygulamaya başladığı ambargo, Kıbrıs konusunda yaşanan çözümsüzlük, Yunanistan ile yaşanan problemler, Avrupa Ekonomik Topluluğu ile yaşanan anlaşmazlıklar ve İslam ülkeleri ile başlayan yakınlaşma dikkat çekicidir. Nihayetinde Adalet Partisi'nin kendi içerisinde yaşan kırılmalar sonucunda yaşanan istifaların da etkisiyle, Türk siyasi tarihinde yaşanan bir ilkle gensoru önergesi ile 31 Aralık 1977 tarihinde düşürülerek siyaset sahnesinden çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Domestic and Foreign Policy during the Nationalist Front Governments (1975-1977) Nationalist Front Governments were established under the leadership of Justice Party Chairman Süleyman Demirel, with the coming together of right-parties. The First Nationalist Front Government was established on 31 March 1975 by the coming together of the Justice Party, Republican Trust Party, Nationalist Movement Party and National Salvation Party. The First Nationalist Front Goverment continued its existence until the June 1977 elections. Since no party could reach the majority to govern on its own after the elections, Bülent Ecevit's Attepmpt to from the government failed, and the task of forming the government was given to Süleyman Demirel. Demirel again participated in the Second World War with the participation of the Nationalist Movement Party and the National Salvation Party, which are among the parties on the right. The Nationalist Front Goverment was established on 21 July 1977. This time, the Republican Trust Party was not included in this coalition. Nationalist Front Governments took Office in the most critical period of the 1970s. Both domestic policy have faced many problems. In domestic polics, economic crises, student unrest, political polarization and disagreements between coalition partners attract attention. In foreign policy, the embargo that the USA started to implement after the Cyprus Peace Operation, the deadlock on the Cyprus issue, the problems with Greece, the disagreements with the European Economic Communtiy and the rapprochement wirh Islamic countries are noteworthy. Ultimately, with the influence of resignations as a result of the divisions within the Justice Party, it was dropped from the political scene on December 31, 1977, with a motion of no confidence, a first in Turkish political.