Yeni yapılacak hastane yapılarında pandemilerin yayılmasını engellemek için uygulanabilecek sürdürülebilir mimari tasarım kriterlerinin irdelenmesi: Türkiye için bir uygulama önerisi
Examination of sustainable architectural design criteria that can be applied to prevent the spread of pandemies in new hospital buildings: An application proposal for Turkey conditions
- Tez No: 850146
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Hastane Tasarımı, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Mimarlık, Pandemic, Hospital Design, Sustainability, Sustainable Architecture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanlar kendi varlığını korumak ve savunmak için sürekli güvenli mekanlara ihtiyaç duymuştur. Bu koruma ve savunma duygusu ilk yerleşim yerlerinden günümüze kadar devam etmiştir. İnsanlar teknolojinin gelişmesiyle beraber daha güvenilir yapılar inşa etmeye çalışmışlardır. Mimari tasarım insan yaşamını iyileştirmeyi ve insan faaliyetleri için sürdürülebilir bir yapılı çevre inşa etmeyi amaçlar. Doktorlar nasıl insan sağlığından sorumlu iseler mimarlar da yaptıkları yapılarla insan sağlığına doğrudan etki yaparlar. 21. yüzyılda yaşadığımız Covid-19 pandemisiyle beraber mimarlar nasıl daha güvenilir şehirler ve yapılar tasarlayabileceklerini düşünmeye başlamışlardır. Mevcut yapılar ve yeni yerleşim alanları üzerinden pandemi bulaşma riskinin nasıl azaltılabileceği düşünülerek yeni tasarım fikirleri üretilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda pandemi döneminde en çok ihtiyaç duyulan hastane yapılarındaki güvenlik önlemlerinin kritik derecede önem taşıdığı görülmektedir. Yeni yapılacak hastanelerde uygulanacak sürdürülebilir tasarım kriterlerinin sadece iklim değişimine ve enerji tasarrufuna yanıt vermemesi, aynı zamanda gelecekte oluşacak pandemilerin bulaşma riskini azaltması gerekmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı pandemi kavramını ve pandeminin bulaşma yollarını ele alıp geçmişte yaşanmış pandemilere karşı alınan önlemleri inceleyerek ileride oluşacak pandemilere karşı yeni yapılacak hastane yapılarında uygulanabilecek sürdürülebilir mimari çözümler önermektir. Bunun için literatür taraması yapılarak geçmişte yaşanmış pandemilere karşı alınan önlemler araştırılmış, bu önlemler örnek uygulamalar üzerinde irdelenmiş ve ileride yapılacak hastane yapılarına entegre edilebilecek sürdürülebilir mimari çözümler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
People have always required safe places to protect and defend their existence. This sense of protection and defence has continued from the first settlements until today. People have tried to build more reliable structures with the development of technology. Architectural design aims to improve human life and build a sustainable built environment for human activities. Just as doctors are responsible for human health, architects have a direct impact on human health with their structures. In the 21st century, with the COVID-19 pandemic, architects and urban regional planners have started to think about how they can design more reliable cities and buildings. They have started to produce new design ideas by considering how to reduce the risk of pandemic transmission through existing buildings and new residential areas. In this context, it is seen that the security measures in hospital buildings, which are most needed during the pandemic period, are critically important. Sustainable design criteria to be applied in new hospitals should not only respond to climate change and energy saving but also reduce the risk of transmission of future pandemics. From this point of view, the aim of this study is to propose sustainable architectural solutions that can be applied in new hospital buildings against future pandemics by examining the concept of pandemic and the ways of transmission of pandemics and examining the measures taken against pandemics in the past. For this purpose, the measures taken against pandemics in the past were investigated by reviewing the literature, these measures were examined on sample applications and sustainable architectural solutions that can be integrated into future hospital buildings were presented.