Bir d.c. motorun hız, devir yönü, akım ve sıcaklık parametrelerinin RS 232 ara birimi ve telefon hatları aracılığıyla kontrolu ve izlenmesi
Control and supervision of speed, direction, temperature and current parameters of a d.c. motor via RS 232 interface and telephone lines
  1. Tez No: 85020
  2. Yazar: ALPER GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEREN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modem, Seri haberleşme, Mikrodenetleyici, PWM, Yazılım vı, Modem, Serial communication, Microcontroller, PWM, Software V11
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET PC'deki kontrol programından seri kanala çıkarılan ve mikrodenetleyici tarafından değerlendirilen 1 byte'lık hız bilgisi, 8751 'in PO port'unun çıkışına bağlanan DAC yardımıyla analog bilgiye dönüştürülür. Buradaki ayarlanabilen d.c. gerilim testeredişi sinyal üreteci ile karşılaştırılarak PWM dalga şekli elde edilir. Motorun hızını ölçmek için motor miline bağlı olan bir enkoderin ürettiği dikdörtgen işaretler kullanılır. Sıcaklık bilgisi motorun sargılarına yerleştirilen NTC termistör ve buradaki sıcaklık bilgisini dikdörtgen işarete çeviren bir ara devre yardımıyla ölçülür. Akım bilgisi için akım gerilim dönüştürücüsü ve gerilim frekans dönüştürücüsü kullanılmıştır. Tüm bu bilgiler mikro denetleyici P2 port'undan darbe sayma yöntemi ile okunur değerlendirilir ve seri kanala çıkarılır. Bilgisayar programı ile bu bilgiler ekranda izlenebilmektedir. Motorun devir yönü, frenlemesi ve hızı sıfir yapmak için kullanılan PWM bloke özelliği mikrodenetleyici P2 port'undan kumanda edilen rölelerle sağlanır. Bu rölelerin on-off bilgileri bilgisayar programından gönderilir. Bu bilgiler mikrodenetleyicinin seri kanalına aktarılır ve gereken kontroller sağlanır. Bilgisayar ekranındaki program PC Anywhere aracılığıyla uzaktaki bilgisayardan görülebilmekte, aynı izleme ve kontrol bu programın özelliği nedeni ile Slave P.C dende gerçekleştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The 1 byte speed knowledge that is taken from the PC's control programme to the switch channel and by the microcontroller appreciated, changes to analog knowledge by the help of DAC that is connected to PO port's exit. Here regulated d.c. voltage signal producer mixed with PWM and becomes as a wave. To control the motor's speed the rectangle signals are used that are produced by an encoder and connected to motor. The heat knowledge is measured by the help of NTC that is sets motor's wires and heat knowledge that can be changed to the rectangle sign. For the current knowledge the current-voltage transformation and voltage-frequency transformation are used. All these knowledges microcontroller from P2 port can be read by the stroke enumeration method and taken to switch chanel. These informations can be monitored on thr screen by the computer programme. Motor's circuit direction, restrain and to make the speed zero the microcontroller from P2 port can be directed by the relays. These relays on-off informations send computer programme. These in informations taken to microcontroller's switch channel and needed controls can be done. The programme on the computers screen can be seen from the farest computer by the help of the PC Anywhere, this screen and control can be done in slave PC because of this programme's ability.